Americké akcie ve středu opět posílily

09.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. srpna (ČTK) - Americké akcie ve středu potřetí za sebou posílily poté, co investory uklidnilo vyjádření americké centrální banky (Fed) ohledně vývoje domácí ekonomiky. Technologická společnost Cisco Systems navíc těžila z příznivých hospodářských výsledků.

Dow Jonesův index se zvýšil o 1,14 procenta na 13.657,86 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 1,41 procenta na 1497,49 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite dokonce o 2,01 procenta na 2612,98 bodu, napsala agentura Reuters.

Akcie finančních společností a stavitelů domů, jež byly v uplynulých týdnech pod tlakem, posilovaly poté, co Fed v úterý uvedl, že americká ekonomika pravděpodobně bude pokračovat v růstu navzdory zhoršujícím se podmínkám na úvěrových trzích.

Společnost Cisco, která je předním světovým výrobcem zařízení pro počítačové sítě, posílila o 6,7 procenta. Firma ohlásila výrazný nárůst čtvrtletního zisku a zlepšila odhad dlouhodobého růstu tržeb.

Na devizovém trhu dolar oslabil vůči euru. Úterní vyjádření americké centrální banky (Fed) sice zmírnilo očekávání, že úrokové sazby ve Spojených státech klesnou, ale příliš nezměnilo názor, že výnosnost dolaru se bude ve srovnání s ostatními předními měnami snižovat.

V závěru středečního obchodování euro vůči dolaru posílilo o 0,4 procenta na 1,3792 USD. Od rekordního maxima z minulého měsíce ho tak dělilo méně než půl centu. Vůči japonskému jenu euro stouplo o 1,1 procenta na 165,16 JPY, zatímco dolar vůči jenu posílil o 0,9 procenta na 119,74 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK