Francouzský Lactalis může koupit Mlékárny Kunín a Klatovy

09.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 9. srpna (ČTK) - Francouzská skupina Lactalis může koupit Mlékárnu Kunín a Mlékárnu Klatovy. Spojení nenaruší český trh, a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ho proto povolil, řekl Filip Vrána z odboru vnějších vztahů ÚOHS. Nová skupina posílí své postavení především na trhu smetany a kysaných mléčných výrobků, podle ÚOHS má ale dostatek konkurentů.

Mlékárna Kunín je v Česku lídrem na trhu smetany a zakysaných mléčných výrobků. Loni zpracovala více než 100 milionů litrů mléka a dosáhla obratu 1,9 miliardy Kč, má 300 zaměstnanců. Klatovský podnik je menší, loni utržil přes miliardu a zaměstnává kolem 200 lidí. Dosud většinový podíl patřil společnosti ALIMPEX - Louny podnikatele Milana Kincla.

Podíl nové skupiny na trzích výkupu mléka, tavených sýrů, přírodních tvrdých sýrů, jogurtů, mléčných dezertů a tvarohů nepřekročí hranici 15 procent. "Pouze k zanedbatelnému nárůstu podílů pak dojde v oblasti smetany a kysaných mléčných výrobků," doplnil Vrána s tím, že ani tak nebude mít firma dominantní nebo dokonce monopolní postavení. Konkurence v oboru je prý dostatečná. ÚOHS připomněl například společnosti Madeta, Olma nebo Danone.

Francouzská rodinná společnost Lactalis se specializuje na mlékárenskou výrobu. Její dvě hlavní značky President a Galbani jsou zastoupeny ve více než 100 zemích světa. Letošní předpokládaná výše obratu skupiny činí devět miliard eur (přes 250 miliard korun).

Antimonopolní úřad za poslední skoro dva roky, kdy ho vede Martin Pecina, nezakázal jedinou ze zhruba stovky posuzovaných spojení z nejrůznějších oborů. Několik akvizic povolil s podmínkami, které mají zajistit rovnováhu na trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK