Euro: Majitelé Setuzy koupili od M.L. Moran firmu Oleofin

09.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. srpna (ČTK) - Firmu Oleofin, která od roku 2004 financuje výrobu v ústecké Setuze, koupilo ve středu od investiční skupiny M.L. Moran konsorcium současných majitelů Setuzy v čele s PPF Investments. Skupina M.L. Moran, která do začátku letošního roku vlastnila i Setuzu, získá z transakce řádově stovky milionů korun, napsal server Euro OnLine.

Vydělané peníze hodlá M.L. Moran investovat do nových projektů. V minulosti se skupina vlastněná Václavem Novákem a Zdeňkem Šmejkalem podílela například na záchraně hutní a strojírenské společnosti Vítkovice.

Majitelé Setuzy chtěli Oleofin získat pravděpodobně kvůli úspoře nákladů. Setuza v závodech v Ústí nad Labem a Olomouci zaměstnává zhruba 1000 lidí. Vyrábí biopaliva, rostlinné oleje, zubní pasty i prací prášky. Loni její tržby dosáhly 7,2 miliardy korun. Na financování její výroby se podílí mimo jiné i Oleofin. Podle informací z roku 2004 šlo o miliardu ročně. Společný majitel tak některé činnosti zjednoduší.

Setuza změnila v posledních letech několikrát majitele. Od skupiny kolem podnikatele Tomáše Pitra ji přes firmu Český olej koupil M.L. Moran. Začátkem roku 2007 však svůj většinový podíl prodal firmě Campaspol, která patří Via Chemu. Část Campaspolu pak koupila PPF Investments, ta nyní Setuzu ovládá spolu s Via Chemem.

Po privatizaci Setuzy zůstala státu zhruba čtyřmiliardová pohledávka. Firma na začátku června podepsala dohodu o narovnání se státním Podpůrným a garančním rolnickým a lesnickým fondem a stát by měl z původního dluhu dostat více než 1,1 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK