Nová UniCredit Bank se zaměří na podniky a bohatší klienty

09.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. srpna (ČTK) - UniCredit Bank, která vznikne sloučením HVB Bank a Živnostenské banky letos 5. listopadu, se chce zaměřit především na větší podniky, podnikatele a bohatší drobné klienty. Podnikání chce banka proto rozvíjet hlavně ve větších městech, kde chystá do budoucna rozšířit počet svých poboček. Na setkání s novináři to uvedl budoucí šéf sjednocené banky Jiří Kunert.

"V podnikové sféře budeme mít druhé místo na trhu podle objemu poskytnutých úvěrů hned za Komerční bankou. Našim cílem bude získat vedoucí pozici," uvedl Kunert. Banka by se chtěla soustředit na velké podniky, ve kterých je již úspěšná současná HVB Bank.

Naopak příliš silná není pozice banky v drobném bankovnictví, kde se banka hodlá zaměřit na poskytování hypoték, kreditních karet a služby privátního bankovnictví. "Přehodnotíme naši strategii a zaměříme se zhruba na polovinu trhu drobného bankovnictví, který tvoří střední a vyšší příjmová skupina obyvatel a ve kterém máme již bohaté zkušenosti," uvedl Kunert.

Proto banka hodlá "zahustit" síť svých poboček hlavně ve velkých městech. "Našim cílem je vytvořit banku pro bonitní klientelu ve velkých městech," vysvětlil šéf nové banky. Sloučená banka bude mít kolem 200.000 klientů, z toho 180.000 drobných. HVB Bank a Živnobanka mají v současnosti 67 poboček, ale některé z nich se překrývají. Po sloučení v listopadu tak některé banka uzavře a bude jich mít přes 50.

Své tržní podíly by chtěla banka zvýšit do budoucna ve všech plánovaných segmentech. Například na hypotečním trhu chce zvýšit podíl na trhu zhruba na deset procent ze současných osmi. Podle Kunerta banka poskytuje méně hypoték, ale o větších objemech. "Například naší doménou jsou developerské projekty a chceme nabízet rovněž hypotéky lidem, kteří v takových domech budou bydlet," uvedl Kunert s tím, že zatím má banka v oslovení drobných klientů nedostatky.

Skupina UniCredit, do které obě slučované banky spadají, se bude podle Kunerta zcela jistě snažit své podnikání v ČR ještě rozšířit. "Banka to již zřejmě nebude, ale potenciál vidíme v leasingu a obchodování s cennými papíry," dodal. Důvodem k další expanzi bude podle šéfa banky i fakt, že po sloučení bude mít banka zřejmě přebytek kapitálu.

Samotné sloučení HVB Bank a Živnostenské banky by se nemělo příliš projevit v propouštění zaměstnanců. Banky totiž již využívají ve zpracování platebních i karetních transakcí nebo IT službách externí firmy. Přitom právě v těchto oblastech by podle Kunerta hrozilo největší propouštění. "Pod bankou zůstane obchod a řízení rizik a zde se propouštění mnoha lidí nedotkne," uvedl.

Tuzemská HVB Bank a Živnostenská banka se sloučí 5. listopadu. Sloučením obou bank se také změní čísla účtů klientů Živnostenské banky. Bankovní kód se u jejich kont změní na 2700. Nyní má ŽB bankovní kód 0400.

Podle Kunerta již byla po právní stránce fúze obou bank dokončena. Návrh na fúzi byl již odeslán k soudu do rejstříku a soud tento návrh přijal," uvedl.

HVB Bank a Živnostenská banka mají od dubna stejné složení představenstva. Šéfem Živnostenské banky je Kunert, který se stane generálním ředitelem sloučené banky. Zároveň se stal od dubna místopředsedou představenstva a prvním náměstkem v HVB Bank.

Generálním ředitelem HVB Bank je David Grund, který se zároveň stal prvním náměstkem a místopředsedou představenstva v Živnostenské bance. Ve sloučené bance bude prvním náměstkem.

HVB Bank i Živnostenská banka jsou součástí italské bankovní skupiny UniCredit Group. Spojením Živnostenské banky a HVB Bank vznikne čtvrtá největší česká banka. Její celková aktiva dosáhnou 215 miliard korun. Součástí skupiny bude i Hypo stavební spořitelna, CAC Leasing, investiční společnost CIB a fondy Pioneer. Celkem bude mít zhruba milion klientů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK