Pekaři vesměs chtějí zdražit, někteří by rádi až o čtvrtinu

09.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. srpna (ČTK) - Domácí pekaři vesměs chtějí kvůli rostoucím cenám obilí i dalších vstupů zdražit své výrobky. Někteří chystají zvýšení cen o pět až deset procent, jiní hovoří o potřebě zdražení až o čtvrtinu. Většinou ale podotýkají, že bude záležet na jednání s odběrateli, hlavně obchodními řetězci. Část producentů čeká, jak se zachovají lídři trhu. Převládá však názor, že ceny pečiva půjdou vzhůru do konce roku, vyplývá z ankety ČTK.

Například Rýmařovská pekárna, která zásobuje Bruntál, Šumpersko a Rýmařovsko, by podle svého jednatele Zdeňka Filipčíka potřebovala zvýšit ceny pečiva minimálně o 20 procent. "Jak řetězce dovolí, zdražíme. Situace v pekárenství je šílená. Potřebujeme zvednout ceny, ať můžeme zvýšit platy a obnovovat zastaralé investice. V Německu nebo Rakousku je kilo chleba za 40 až 50 korun, což je odpovídající cena, u nás je za i 18 nebo 19 korun, nafta je přitom stejně drahá," uvedl Filipčík.

Kvůli zvyšování ceny obilí chystají zdražování rovněž pekárny v Olomouckém kraji. "Cena obilí stoupne zhruba o 30 procent podle posledních verzí, když jsem mluvil s družstvy. Cena pečiva tak u nás stoupne zhruba o 15 procent," řekl majitel přerovské pekárny Vladimír Tiefenbach. Podotkl, že ke zdražení přistoupí do 14 dnů nebo do třech týdnů. "Prodáváme například nyní rohlík za 1,50 koruny. Po zdražení to stále bude do dvou korun. Pokud příští rok budou zrušeny padesátníky, cena se stejně zaokrouhlí," doplnil na dotaz, jak moc zdražení pocítí zákazníci.

Jizerské pekárny Česká Lípa by kvůli rostoucím cenám obilí potřebovaly zdražit své výrobky zhruba o 25 procent. "Záleží ale na tom, jestli se nám vůbec podaří projednat zvýšení cen s odběrateli. Dodáváme zboží do velkých obchodních řetězců," dodal ekonom Jizerských pekáren Miroslav Kocourek.

Zvýšení cen u jednotlivých výrobků o pět až deset procent připravuje rovněž Pekárna Srnín zásobující okolo 500 odběratelů na Českokrumlovsku a Českobudějovicku. "Nyní se zákazníky jednáme. Jde nám o to, abychom alespoň část rostoucích nákladů získali zpět," uvedl jednatel společnosti Petr Kadlec.

Také všechny oslovené pekárny ve Zlínském kraji plánují zdražení, a to do konce roku. Jednatelé společností se shodují, že kromě rostoucí ceny obilí je k tomu nutí i například zvyšující se mzdové náklady, poplatky za energii či vodu.

Někteří pekaři vyčkávají, jak se zachovají tuzemští lídři trhu. "Předpokládáme, že velké pekárny budou zdražovat koncem roku, a my je budeme následovat," řekl dnes ČTK Ctibor Kuchařík, ekonom Pekárny Klas v Jaroměřicích nad Rokytnou na Třebíčsku. Bochník chleba z jaroměřické pekárny dnes stojí mezi 17 až 20 korunami, podle Kuchaříka zřejmě podraží o jednu až tři koruny.

Velké firmy hovoří o zvýšení cen také. Počítá s ním druhá největší pekárenská skupina v zemi, Penam, zatím ale neví kdy a o kolik. "Cena obilí stoupá závratným způsobem. Nedokážeme nyní říci, o kolik budeme zdražovat. Ale nevyhneme se tomu," sdělil ČTK generálního ředitel společnosti Jaroslav Kurčík.

Někteří producenti pečiva jsou však zatím opatrní. Například společnost Pekárny a cukrárny Náchod míní, že hovořit nyní o bezprostředním zdražení cen pekařských výrobků by bylo předčasné. "Již teď jsou maloobchodní ceny poměrně dost vysoké," řekl generální ředitel náchodských pekáren Jaroslav Dubský.

Podle údajů, které ČTK poskytl Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů, stál rohlík v červnu v průměru 1,85 koruny. Pekaři ho obchodníkům dodávali za 1,2 koruny. Kilogram chleba pak přišel v půli roku na pultech v průměru na necelých 19 korun. Cena pekařů činila 14,08 koruny. Potravinářská pšenice se loni prodávala v průměru za 3655 korun, v červnu to bylo asi 4100 korun a nyní je to podle zemědělců již přes 4500 korun. Důvodem je prý vysoká poptávka na evropském trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK