Penzijním fondům stoupl zisk téměř o miliardu na 2,6 mld. Kč

09.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. srpna (ČTK) - Penzijním fondům stoupl v prvním pololetí zisk na 2,63 miliardy korun z 1,69 miliardy ve stejném období loni. Na konci června mělo penzijní připojištění 3,8 milionu osob, což bylo o 193.000 lidí více než v závěru roku 2006. Informovala o tom Asociace penzijních fondů. Připojištění na penzi tak využívá přes 60 procent práceschopných Čechů.

"Výsledky jsou nejen potvrzením stálého zájmu občanů o produkt, ale zároveň i dobrou základnou pro jeho další využití v důchodovém systému ČR," uvedl k datům prezident Asociace penzijních fondů Jiří Rusnok.

Ve druhém čtvrtletí se zvýšil počet účastníků s příspěvkem zaměstnavatele proti prvním třem měsícům o více než 18.000. Příspěvek zaměstnavatele tak na své připojištění obdržel na konci června téměř každý čtvrtý připojištěný.

Rychle roste také objem peněz evidovaných ve prospěch účastníků penzijního připojištění. K 30. červnu bylo na jejich účtech přes 150,1 miliardy Kč, tedy o 8,8 miliardy korun více než na konci prvního čtvrtletí. Na kontech připojištěných přibývalo za poslední čtvrtletí přes 2,9 miliardy Kč měsíčně.

Penzijní fondy i ve druhém čtvrtletí zachovaly konzervativní investiční strategii. Z celkového objemu peněz účastníků bylo 77 procent umístěno v dluhopisech a sedm procent v akciích. Na účtech a termínovaných vkladech bylo 6,3 procenta.

Občané se mohou prostřednictvím penzijních fondů připojistit za finančního přispění státu od roku 1994. Na trhu pokračuje koncentrace, z původních 44 fondů jich zbylo deset. Letos na jaře ale přibyl nový PF Aegon.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK