Asociace jsou připraveny na cashback, chystá ho Raiffeisenbank

09.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. srpna (ČTK) - Karetní asociace Visa i MasterCard jsou již připraveny poskytovat v ČR službu výběru hotovosti při platbě kartou, takzvaný cashback. Ten ovšem musejí pro své klienty spustit tuzemské banky, s nimiž asociace spolupracují. V nejbližších týdnech ji hodlá svým klientům nabídnout Raiffeisenbank a eBanka. Vyplývá to ze zjištění ČTK. Výběr hotovosti již nabízí v menších obchodech Česká spořitelna. V obchodech řetězce Ahold službu provozuje ČSOB, která v současnosti pracuje na rozšíření i na další obchody. Na podzim výběr hodlá spustit i Komerční banka.

Například Visa dnes oznámila, že cashback je již dostupný pro její karty vydané v ČR. Její službu již využívá právě Česká spořitelna, která výběr hotovosti spustila 16. července u menších obchodníků. Generální ředitel MasterCard pro ČR a Slovensko Ján Čarný sdělil, že pro cashback jsou připraveny již od dubna její karty Maestro.

"V tuto chvíli probíhá v České republice pilotní projekt České spořitelny nejen pro MasterCard, ale pro všechny typy platebních karet," upozornil. Celoplošné zavedení této služby podle něj záleží na možnostech jednotlivých obchodníků a bank. "Očekávat ho můžeme jak pro MasterCard, tak pro ostatní typy platebních karet ve třetím čtvrtletí tohoto roku," uvedl Čarný.

Klienti při využití služby v současnosti musí nakoupit alespoň za 300 korun, maximální částka pro výběr hotovosti je 1500 korun. ČSOB službu nabízí zdarma, zatím ovšem pouze svým klientům v obchodech Hypernova a Albert. ČS si účtuje čtyři koruny. Zda službu zpoplatní i další banky, zatím není jasné.

Služba cashback již funguje v řadě zemí po celé Evropě, zejména pak v Británii a skandinávských zemích. Na těchto trzích funguje již patnáct let. V září 2006 spustila společnost Visa tuto službu v Itálii a Polsku, v červnu 2007 pak v Irsku. V Řecku bude služba zavedena počátkem roku 2008. Společnost Visa rovněž aktivně vyjednává podmínky zavedení této služby v řadě jiných zemí, například na Slovensku. Mimo Evropu je služba cashback dostupná ve Spojených státech, Austrálii, Singapuru a Jihoafrické republice.

V Británii službu nabízí vedle supermarketů podle údajů společnosti Visa také hospody a restaurace. Ve Spojených státech je zhruba 50 procent služby cashback nabízeno v supermarketech. V Polsku lze výběr hotovosti při platbě kartou využít v supermarketech, multimediálních obchodech a na čerpacích stanicích.

Vedle bankovních klientů, kteří zavedením služby získají větší možnost výběru hotovosti, přinese cashback podle odborníků výhody i obchodníkům. Pro ně to bude znamenat menší odvody hotovostí, neboť držitelé karet jim část peněz odčerpají. Také se zřejmě zvýší zájem lidí o nákupy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK