VZP bude uzavírat nové smlouvy jen s kvalitními zařízeními

09.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. srpna (ČTK) - Nové smlouvy uzavře Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) jen s kvalitními zařízeními. U praktických lékařů bude trvat na tom, aby měli přiměřenou ordinační dobu a dostatečný počet pacientů. U nemocnic zohlední kvalifikaci personálu, kvalitu přístrojů a to, zda léčí draho či levně. Po dnešním jednání správní rady řekl ředitel VZP Pavel Horák.

"Správní rada dnes schválila obecné zásady smluvní politiky, budeme je ještě rozpracovávat a postupně zavádět do praxe," upřesnil. Dosavadní smlouvy platí jen do konce roku. Většina poskytovatelů by do té doby měla mít o své budoucnosti jasno.

Praktici se podle Horáka nemusejí obávat, že by smlouvu nedostali. Je jich málo, a tak je VZP spíše povede k tomu, aby pracovali na plný výkon. "Určitě tam nebude docházet k redukci poskytovatelů," uvedl ředitel. Naopak ambulantní specialisté musejí počítat s tím, že hodnocení kvality i ceny bude přísné. Také v případě nemocnic počítá VZP se změnou struktury péče, chce na tom spolupracovat s kraji.

"Bude to hodnocení podle toho, jakou má nemocniční personál kvalifikaci, jaké je přístrojové vybavení a zda nemocnice poskytuje péči draze či levně a má v daném oboru dostatek výkonů," popsal ředitel. Pokud například bude mít porodnice malý počet porodů, novou smlouvu by už neměla na tuto péči dostat.

Do konce roku by měli mít nové smlouvy praktici, naopak u nemocnic potrvá hodnocení déle a smlouvy se budou uzavírat až během příštího roku. Do té doby chce Horák dosáhnout změny v úhradách následné péče, aby se nemocnicím finančně vyplatilo zrušit akutní lůžka a věnovat se následné péči.

Správní rada také schválila vznik tří nových odborů: odbor interní komunikace pro kontakt ústředí s pobočkami, odbor strategie a rozvoje a odbor řízení rizik, který do finanční instituce hospodařící ročně se 130 miliardami korun podle názoru správní rady patří.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK