Koruna posílila vůči euru a oslabila proti dolaru

09.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. srpna (ČTK) - Koruna vlivem spekulací investorů posílila vůči euru a oslabila proti dolaru. Kolem 16:30 se obchodovala za 28,13 Kč/EUR a za 20,54 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Investoři dnes výrazně zareagovali na zprávu francouzské bankovní jedničky BNP Paribas, která se rozhodla dočasně pozastavit činnost svých tří fondů Parvest Dynamic ABS, BNP Paribas ABS Euribor a BNP Paribas ABS Eonia. "Tyto fondy zasáhly potíže v americkém sektoru méně kvalitních hypoték a investoři se tak zalekli rizika. Jejich strach vedl k nákupu měn s nízkými úrokovými sazbami, ke kterým patří i koruna," vysvětlil dnešní posílení domácí měny analytik Next Finance Vladimír Pikora.

Dodal, že ke zhodnocení koruny přispěl i člen bankovní rady ČNB Mojmír Hampl, který nevyloučil, že tento měsíc bude hlasovat pro zvýšení repo sazby ČNB.

Americká měna dnes také mírně posílila, když se obchodovala za 1,369 USD/EUR. "Investoři vlivem dnešní zprávy o zrušení fondů prodávali rizikové akcie a naopak poptávali likviditu. Proto se prudce zvýšily krátkodobé úrokové sazby. Dolar tak začal být pro investory úrokově zajímavý a začal posilovat," uzavřel Pikora.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK