Pražská burza prudce propadla, investory opět strašily hypotéky

09.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. srpna (ČTK) - Akcie na pražské burze dnes prudce oslabily, a předvedly tím dokonalý obrat, protože o den dříve naopak strmě rostly. Na světové kapitálové trhy se podle obchodníků vrátil strašák v podobě možných negativních dopadů z problematických amerických hypoték. Hlavní index PX propadl o 1,86 procenta na 1774,6 bodu. Výsledky ČTK poskytla burza.

Francouzská bankovní jednička BNP Paribas se rozhodla dočasně pozastavit činnost tří fondů, které zasáhly potíže trhu méně kvalitních hypoték v USA. "Investoři, kteří po posledním oživení akciových trhů již dostávali kuráž k novým spekulacím, se zalekli rizika. Nikdo si nemohl být jistý, odkud přijdou další podpásové zprávy a kde se objeví noví kostlivci. Kdo mohl, utíkal k bezpečným investicím," popsal situaci na burzách hlavní ekonom firmy Next Finance Vladimír Pikora.

Na tuzemském trhu prodejní panika nejvíce poznamenala akcie společnosti Philip Morris, jež propadly o 3,76 procenta na 9326 korun. O více než tři procenta na 1226 korun pak poklesly ceny farmaceutické Zentivy. Daleko nejvíce obchodované akcie energetické skupiny ČEZ odepsaly 2,52 procenta na 1085 korun. Ztrácely i akcie bank a realitních firem.

Obchody s akciemi vyrostly vysoko nad letošní průměr na 5,7 miliardy korun, minulý objem činil 4,4 miliardy korun.

Obchody s cennými papíry:

- akcie 5,675 miliardy Kč

- dluhopisy 0,691 miliardy Kč

- certifikáty a deriváty 11,1 milionů Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK