Spory s DPÚK stály Ústecký kraj již přes 29 milionů korun

09.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 9. srpna (ČTK) - Právní spory s Dopravním podnikem Ústeckého kraje (DPÚK) již Ústecký kraj stály více než 29 milionů korun. Mluvčí kraje Veronika Kindlová ČTK řekla, že většinu peněz samospráva loni a letos dala za právní služby. Kraj se s autobusovou společností pře kvůli zajišťování autobusové dopravy v regionu.

Kraj ve sporech s firmou zastupuje mezinárodní advokátní kancelář Weil, Gotshal & Manges. Podle Kindlové jí v loňském roce samospráva zaplatila 24,4 milionu korun a v letošním 4,8 milionu korun.

Ústecký kraj s Dopravním podnikem vede řadu soudních sporů, většina z nich je stále neukončených. Úřad zatím vyhrál spor o užívání znaku. Společnost zažaloval i kvůli užívání spojení Ústecký kraj. Hejtman Jiří Šulc pak podal žalobu na ochranu osobnosti kvůli údajně pomlouvačským výrokům firmy vůči jeho osobě. Ústecký kraj také podal trestní oznámení pro podezření na vydírání a porušování závazných pravidel hospodářského styku kvůli přerušení autobusové dopravy ze strany DPÚK v srpnu loňského roku.

Dopravce naopak podle Kindlové žaloval kraj o zaplacení údajně dlužných plateb prokazatelné ztráty, dále podal žalobu o určení neplatnosti výpovědi smlouvy o závazku veřejné služby ve veřejné linkové dopravě ze dne 31. ledna 2006 a oprávněnosti přerušení autobusové dopravy počátkem loňského srpna.

Kromě žalob se vedou i správní řízení. Ústecký kraj podal podnět k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže ve věci zneužití dominantního postavení ze strany DPÚK, antimonopolní úřad dal letos v červenci kraji za pravdu. Dopravce si naopak stěžuje u Evropské komise.

Podle mluvčího DPÚK Marka Ženkla spory firmu stály zhruba čtvrtinu toho, kolik zatím zaplatil kraj. "Jde o částku, kterou dáváme nejen za spory s krajem, ale i za právní kroky například proti České republice," uvedl Ženkl. Dodal, že Ústecký kraj u soudu již také prohrál. Podle něho dal Nejvyšší správní soud DPÚK za pravdu ve 13 případech kasačních stížností. Kraj to ale odmítá.

DPÚK měl licence na provozování základní dopravní obslužnosti na zhruba 80 procentech linek v regionu do roku 2011. Kraji se ale nelíbila částka, kterou po něm firma chtěla za takzvanou prokazatelnou ztrátu. "Pokud by kraj ustoupil tlaku dopravce a přistoupil na částku, kterou pro rok 2006 DPÚK požadoval, tedy zvýšení ze 180 milionů na 315 milionů korun, včetně zachování všech linek a spojů podle platných licencí, které vlastnil do roku 2011, získal by tento jediný dopravce 2,4 miliardy korun," uvedla Kindlová.

Kraj proto společnosti počátkem loňského roku vypověděl smlouvu a začal hledat dopravce nové. Autobusovou dopravu nyní v kraji zajišťují jiné firmy. Podle představitelů DPÚK ale kraj postupoval nezákonně. Spor se vloni v srpnu, kdy kraj ještě nové dopravce neměl, vyhrotil natolik, že v regionu několik dnů nejezdily autobusy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK