Akcie na Wall Street dopoledne klesaly

09.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. srpna (ČTK) - Akcie v New Yorku dopoledne klesaly kvůli přetrvávajícím obavám z dopadu nesplácených hypoték horší kvality na ekonomiku. Investoři proto prodávali rizikovější aktiva a kupovali relativně bezpečné vládní obligace.

Index Dow Jones v poledne newyorského času klesl o 0,9 procenta na 13.531,3 bodu. Index Nasdaq Composite se v 18 hodin SELČ snížil na 2597 bodů se ztrátou 0,6 procenta.

Trh táhly dolů především akcie bank a finančních institucí. Způsobila to největší francouzská banka s akciemi na burze, BNP Paribas. Banka oznámila, že kvůli americkému trhu hypoték pro méně spolehlivé klienty zmrazila ve svých fondech 1,6 miliardy eur.

Evropská centrální banka v noci na dnešek pustila do bankovního systému větší hotovost, aby pomohla nervózní investory zklidnit. Centrální banka Kanady pak vydala zprávu, že dává k dispozici hotovost, aby zajistila stabilitu kanadského bankovního systému.

"Je tu strach z trhu hypoték horší kvality. A kde je strach, tam se prodává," uvedl šéf hotovostních akciových obchodů americké banky JP Morgan Chase & Co. "Když ECB udělala to, co udělala, znamená to, že je někde problém, o němž nevíme," dodal.

Emise Goldman Sachs Group v jednu chvíli před polednem klesla o 3,2 procenta a akcie Bear Stearns oslabily o 3,3 procenta. Citigroup dopoledne přišla o 3,5 procenta a zatížila tím index Dow Jones, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK