Západoevropské akcie kvůli krizi na úvěrovém trhu prudce klesly

09.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 9. srpna (ČTK) - Západoevropské akciové trhy dnes zažily celkově téměř dvouprocentní propad; vyvolaly jej problémy na evropském úvěrovém trhu a obavy z dopadů krize v americkém sektoru rizikových hypoték. Nejvíce ztrácely francouzské akcie, protože dnešní otřesy spustila zpráva o zmrazení tří fondů největší francouzské banky BNP Paribas.

Přední západoevropský index FTSEurofirst 300 nakonec propadl o 1,8 procenta na 1526,04 bodu a během dne ztrácel až 2,5 procenta. Nejvíce na dnešní otřesy doplatila pařížská burza, jejíž index CAC 40 klesl o 2,3 procenta. Německý DAX oslabil o dvě procenta a Londýn ztratil necelá dvě procenta. Výrazně klesaly zejména akcie bank a dalších finančních institucí.

Finanční trhy dnes zasáhla zpráva, že francouzská banka BNP Paribas dočasně uzavřela tři své fondy, které investovaly na americkém hypotečním trhu. To zvýšilo averzi investorů k riziku a nechuť bank půjčovat na rizikovější investice peníze. Investoři se tak začali stahovat z rizikovějších trhů, tedy akcií a komodit, a přesouvali se do hotovosti a bezpečných dluhopisů.

Prudce zvýšená poptávka po hotovosti přiměla Evropskou centrální banku uvolnit na peněžní trh dodatečnou likviditu 95 miliard eur. Připravenost zasáhnout oznámila i kanadská centrální banka, která navíc sdělila, že o problému diskutuje s ostatními světovými ústředními bankami. Trh zásahy centrálních bank uklidnily a ztráty akcií se zmírnily.

Trhy se bojí, že přehodnocování úvěrových rizik bankami by mohlo vyústit v prudký pokles nabídky úvěrů a úvěrovou krizi. To by nakonec mohlo mít negativní dopady na firmy a celou hospodářskou aktivitu.

Závěrečné výsledky západoevropských burz:

Frankfurt (Xetra DAX) 7453,59 bodu (-2,00 pct),

Londýn (FTSE 100) 6271,20 (-1,90 pct),

Paříž (CAC 40) 5624,78 (-2,17 pct),

Západní Evropa (DJ Eurostoxx 50) 4275,18 (-2,04 pct),

Západní Evropa (FTSEurofirst 300) 1526,04 (-1,82 pct).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK