Kalousek: MF zveřejní smlouvu s Nomurou

10.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. srpna (ČTK) - Ministerstvo financí odtajní smlouvu o smíru s japonskou bankou Nomura snad ještě letos. V rozhovoru pro Hospodářské noviny to řekl ministr Miroslav Kalousek. Smlouva podle něj bude zveřejněna, až si bude jist, že informace z ní neohrozí pozici České republiky v jiných arbitrážích. Smlouvou stát a Nomura ukončily svůj spor kvůli krachu bývalé Investiční a Poštovní banky (IPB).

"Nemám ale jiný zájem, než to zveřejnit. Nechci říct další datum, které budu muset odvolávat, ale jsem pevně přesvědčen, že v letošním roce to bude. Ale je možné, že to ještě není možné," řekl Kalousek deníku.

Ministerstvo financí v březnu oznámilo, že smlouvu odtajní na přelomu března a dubna. Premiér Mirek Topolánek pak na konci dubna při parlamentních interpelacích uvedl, že ministerstvo dohodu nezveřejní kvůli hrozící arbitráži mezi státem a Československou obchodní bankou. Ta převzala IPB po jejím pádu v červnu 2000 a letos v červnu kvůli transakci zažalovala Česko u arbitrážního soudu v Paříži o 1,7 miliardy korun. V souvislosti s IPB stát u stejného soudu minulý měsíc zažaloval ČSOB o 26,7 miliardy korun.

Dohodu o narovnání s Nomurou vyjednal a uzavřel loni v listopadu tehdejší ministr financí Vlastimil Tlustý. V rámci smlouvy o smíru se Nomura a Česko dohodly ukončit arbitráže o desítky miliard korun kvůli padlé IPB. Dohoda ale předpokládala, že se k ní připojí i ČSOB. Odhadovaná suma, kterou by měla česká strana zaplatit, se měla pohybovat mezi nulou až sedmi miliardami korun. Server Euro Online minulý měsíc uvedl, že stát bude zřejmě muset Nomuře vyplatit čtyři miliardy. Podle Tlustého hrozila Česku ztráta až 70 miliard korun.

IPB vznikla v roce 1990 jako malá banka s jedinou pobočkou. Během devadesátých let se ale rychle rozrostla a dostala se mezi čtyři největší finanční ústavy v ČR. Česká národní banka na ni uvalila nucenou správu 19. června 2000 a o tři dny později koupila peněžní ústav za symbolickou korunu ČSOB. Její zástupci pak podali na bývalý management IPB desítku trestních oznámení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK