Americké akcie kvůli krizi hypoték prudce klesly

10.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. srpna (ČTK) - Akcie na amerických trzích zažily ve čtvrtek téměř tříprocentní propad, vyvolaný globálně se šířící krizí rizikových hypoték v USA. Problémy se již přelily na evropské finanční trhy a přiměly Evropskou centrální banku podniknout kroky k uklidnění investorů; ti hromadně prodávali rizikovější aktiva včetně akcií a přesouvali se k hotovosti a do bezpečných vládních obligací. Na devizovém trhu se prudký odvrat od rizika projevil výrazným růstem kurzu jenu a propadem eura a dalších měn, jež byly dosud oblíbené kvůli vysokým výnosům.

Dow Jonesův index klesl v závěru o 2,83 procenta na 13.370,68 bodu a širší index Standard & Poor's ztratil 2,96 procenta. Pro oba indexy to byl nejhorší pokles od konce února. Index technologického trhu Nasdaq oslabil o 2,16 procenta na 2556,49 bodu.

Padaly především akcie bank a finančních institucí. Způsobila to největší francouzská banka BNP Paribas, která oznámila dočasné zmrazení tří svých fondů, které investovaly na americkém trhu hypoték pro méně spolehlivé klienty. Pro investory to byl důkaz, že krize jednoho ze segmentů amerického hypotečního trhu se šíří na další trhy. Největší otřesy kvůli tomu zažil peněžní trh, kde sazby na krátkodobé úvěry vyskočily na šestiletá maxima.

Akcie banky Goldman Sachs se propadly téměř o šest procent po zprávách o problémech dalšího jejího fondu. Index finančního sektoru S&P klesl o 3,8 procenta.

Oslabovaly však také přední akcie jiných sektorů než finančních. Kurz konglomerátu General Electric klesl nejvýrazněji za rok a půl a akcie řetězce Wal-Mart zažily nejhlubší pokles za čtyři roky. Oba tituly ztratily asi čtyři procenta.

Evropská centrální banka uvolnila během dne do bankovního systému rekordní dodatečnou hotovost, aby pomohla nervózní investory zklidnit. Podobně zasáhla centrální banka Kanady a vyšší objem hotovosti dodal i americký Fed. Situaci se snažilo slovními ujištěními zklidnit americké ministerstvo financí i prezident George Bush. V kurzu byly vládní obligace, jejichž ceny prudce rostly, takže výnos desetiletého vládního dluhopisu USA klesl na 4,78 procenta ze středečních 4,86 procenta.

Investoři při nastalých otřesech rušili rizikovější devizové pozice a skupovali především japonské jeny na úkor eura a dalších měn, do nichž dosud investovali kvůli vysokým úrokovým výnosům. Euro tak k jenu propadlo o dvě procenta a proti dolaru ztratilo procento. Více než dvě procenta k jenu pozbyly australský a novozélandský dolar. "Je to útěk od rizika," komentoval situaci pro agenturu Reuters analytik newyorské Westpac Bank Richard Franulovich.

Euro nakonec k dolaru kleslo na 1,3677 USD ze středečního závěru 1,3800 USD. K jenu euro propadlo na 161,80 JPY z předchozích 165,04 JPY při nejhlubším poklesu za více než dva roky. Dolar vůči jenu oslabil na 118,29 JPY ze středečních 119,70 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK