Tokijská burza klesla na pětiměsíční minimum

10.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 10. srpna (ČTK) - Japonské akcie dnes při globálních otřesech na finančních trzích ztratily více než dvě procenta a jejich hlavní index uzavřel nejníže za téměř pět měsíců. Propad začal ve čtvrtek v Evropě kvůli obavám z šíření krize amerického trhu rizikových hypoték, pokračoval v USA a v noci se přelil do Asie. Na devizovém trhu trval vzestup kurzu japonského jenu, k němuž se investoři stahují z rizikovějších měn s vysokými úrokovými výnosy.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru klesl o 2,37 procenta na 16.764,09 bodu, nejníže od poloviny března. Z letošního vrcholu z konce února již Tokio ztrácí více než osm procent.

Obavy z dopadů krize hypoték v USA se prohloubily po čtvrteční zprávě francouzské banky BNP Paribas o zmrazení tří fondů. Při nastalých otřesech začali investoři hromadně přecházet k hotovosti a zbavovat se rizikovějších investic včetně akcií. V Tokiu dnes investoři prodávali zejména akcie finančních společností; také si však vybírali zisky z dosavadního nárůstu akcií námořních přepravců a dalších firem.

Padaly i akcie jinde v Asii. Index korejské burzy v Soulu ztratil 4,2 procenta, klesl na pětitýdenní minimum a zažil nejhlubší pokles za tři roky. Australský akciový trh se propadl o 3,7 procenta. O více než dvě procenta klesaly indexy burz na Tchaj-wanu, v Indii, Hongkongu nebo Thajsku.

Úprk investorů od rizik se na devizovém trhu projevuje skupováním japonských jenů, protože tato měna až dosud byla nástrojem k investování do měn s vysokými úrokovými výnosy jako australský nebo novozélandský dolar. Vedle tichomořských měn trpí nyní nejvíce odlivem investorů euro, které již ve čtvrte kleslo k jenu o dvě procenta.

Euro k jenu dnes v Tokiu dále oslabilo na 161,07 JPY a přiblížilo se tříměsíčnímu minimu 160,47 JPY z minulého týdne. Dolar k jenu klesl na 117,97 JPY ze čtvrtečního závěru 118,28 JPY, vůči euru však dále mírně zpevnil na 1,3653 USD z předchozích 1,3677 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK