MAAE: Japonská jaderná elektrárna potřebuje ještě prověřovat

10.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 10. srpna (ČTK) - Na japonské jaderné elektrárně Kašiwazaki-Kariwa by se po červencovém zemětřesení měly před znovuotevřením udělat ještě další prověrky. Ty mohou trvat měsíce i déle, uvedl dnes na závěr své čtyřdenní inspekce v největší světové jaderné elektrárně šestičlenný tým Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE).

"Je to jeden z úkolů pro následující měsíce, roky, nevím přesně, který se musí zajistit, má-li se tento závod znovu uvést do provozu," řekl k bezpečnostním testům na tiskové konferenci šéf mise Philippe Jamet. "Není to něco, co by se dalo udělat rychle," upozornil Jamet.

Návštěvu delegace MAAE si vynutil tlak místních úřadů, které mají obavy z narušení turistického ruchu v regionu. Po silném zemětřesení, které severozápadní Japonsko postihlo 16. července, se u elektrárny Kašiwazaki-Kariwa zjistily úniky radioaktivního materiálu a další havárie. Mezi lidmi se poté začaly šířit různé pověsti a reputace japonských jaderných elektráren se citelně zhoršila.

Elektrárna Kašiwazaki-Kariwa je postavena nad tektonickým zlomem a uvažuje se, že její stavba bude muset být zesílena. To by znamenalo uzavření elektrárny na delší dobu. Elektrárna má instalovaný výkon, který představuje téměř polovinu všech zařízení spadajících pod elektrárenský podnik Tokyo Electric Power (TEPCO).

Elektrárna Kašiwazaki-Kariwa hned po zemětřesení automaticky přerušila provoz a nyní je kvůli bezpečnostní prověrce uzavřena na neurčito. Vláda nařídila přísnou kontrolu bezpečnosti i u dalších jaderných provozů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK