ČSOB v pololetí klesl čistý zisk na 5,97 miliardy

10.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. srpna (ČTK) - Největší domácí bance ČSOB klesl v pololetí konsolidovaný čistý zisk meziročně o 1,7 procenta na 5,97 miliardy korun. Po očištění o jednorázový výnos z loňského prodeje nemovitostí zisk vzrostl o 10,1 procenta. Banka o tom dnes informovala v tiskové zprávě; výsledky jsou podle mezinárodních účetních standardů.

Ostatní velké banky čistý zisk v pololetí zvýšily, ČSOB přesto byla za šest měsíců nejziskovější tuzemskou bankou. Komerční bance stoupl v pololetí čistý konsolidovaný zisk o 9,8 procenta na 5,29 miliardy korun. Česká spořitelna vydělala 5,23 miliardy korun, o 7,3 procenta více.

Celkové provozní výnosy ČSOB v prvním pololetí dosáhly 16,06 miliardy korun, tedy o dvě procenta více než ve stejném období loňského roku. Po očištění výsledků o loňský výnos z prodeje nemovitostí ve výši 975 milionů korun se provozní výnosy meziročně zvýšily téměř o devět procent.

Celková aktiva skupiny stoupla ke konci června o 13,5 procenta na 926,6 miliardy korun. ČSOB je z tohoto hlediska největší tuzemskou bankou. Obchodní úvěry stouply ČSOB meziročně o třetinu na 362,3 miliardy korun. K nárůstu půjček podle banky nejvíce přispěly hypotéky zvýšením o 19,8 miliardy korun, úvěry ze stavebního spoření o 14,3 miliardy korun a úvěry malým a středním podnikům s růstem o 16,7 miliardy korun.

Celkový objem spravovaných aktiv a vkladů vzrostl meziročně o 14 procent na 715,1 miliardy korun ke konci června. Nejrychleji rostoucími položkami byly podílové fondy a penzijní fondy. Mezi podílovými fondy v ČR se dařilo podle banky zejména zajištěným fondům.

Čistý výnos z úroků banka v pololetí zvýšila po očištění jednorázových vlivů o 17,6 procenta na 10,1 miliardy korun. Čistý zisk z poplatků a provizí se zvýšil o čtyři procenta na 3,7 miliardy korun.

Celkové provozní náklady v pololetí stouply na 8,08 miliardy korun, což představuje nárůst o 11 procent. Po očištění loňských vlivů vzrostly provozní náklady meziročně o 13 procent. Za růstem stojí expanze obchodních aktivit, investic do lidského kapitálu, náklady spojené s přestěhováním ústředí a komunikačních náklady, uvedla banka.

Poměr nákladů k výnosům bance meziročně stoupl na 50,3 procenta. Kapitálová přiměřenost ke konci června činila 11,93 procenta.

Jediným vlastníkem ČSOB je belgická skupina KBC, která v letošním roce vykoupila minoritní akcionáře. Odkup schválila Česká národní banka 8. dubna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK