ČSSD: Až budeme u moci, reformu zrušíme

10.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. srpna (ČTK) - Pokud se vládní koalici podaří prosadit reformu veřejných financí, ČSSD je připravena ji po svém návratu k moci zrušit. Považuje ji totiž za nespravedlivou, poškozující občany i českou ekonomiku. Koaliční kabinet podle socialistů prosazuje zásadní daňové, sociální a zdravotnické změny překotně a chaoticky, bez konzultací s opozicí.

"Takzvaná reforma, s kterou přichází vláda Mirka Topolánka, je špatná," řekl předseda strany Jiří Paroubek na dnešní tiskové konferenci.

"Topolánkův batoh" podle něj sníží životní úroveň 90 procent občanů, vydělají na něm prý jen ti nejbohatší. Navíc povede k dalšímu prohloubení schodku veřejných financí, i když vláda reformu zdůvodňuje snahou deficit snižovat, uvedl Paroubek.

Argumentoval i tím, že reforma nemá podporu veřejnosti a navíc ani sami koaliční poslanci stále neznají její skutečný obsah. Podle místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky provází projednávání reformy "neuvěřitelný chaos a zmatek": "Reforma nebyla promyšlena, mění se podle momentálních potřeb a nálad v ODS," soudí.

Poslanci se začnou zabývat reformním balíkem příští úterý. Právě ten den chce ČSSD oznámit, jak bude na schůzi dolní komory konkrétně postupovat, uvedl Paroubek. Topolánkova vláda se bude muset vyrovnat nejen s jednotným odporem opozice, ale i s výhradami některých vlastních poslanců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK