Evropské akcie kvůli strachu z globální krize klesají

10.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž/Londýn 10. srpna (ČTK) - Akcie na západoevropských trzích dnes dále prudce klesaly a prohlubovaly čtvrteční ztráty. Propad, který již nabyl celosvětového charakteru, vyvolává strach z šířících se dopadů krize amerických rizikových hypoték. Investoři se obávají, že potíže bank mohou vyvolat globální krizi úvěrů a likvidity; zbavují se tak akcií a dalších rizikových investic a dávají přednost hotovosti a vládním obligacím.

Přední západoevropský index FTSEurofirst 300 kolem 10. hodiny SELČ ztrácel 1,9 procenta. Ve čtvrtek index klesl podobným tempem. Pokles vedly opět banky, které jsou dopady krize amerických hypoték ohroženy nejvíce. O zhruba dvě procenta klesaly indexy burz v Londýně, Frankfurtu i Paříži.

Propad začal ve čtvrtek v Evropě po zprávě největší francouzské banky BNP Paribas o zmrazení tří fondů, které investovaly na trhu rizikových hypoték v USA. Následoval prudký růst úroků na evropském peněžním trhu a propad akcií i cen komodit.

Po Evropě následoval téměř tříprocentní propad hlavních amerických indexů a dnes i prudké poklesy na burzách v Asii. Investoři se hromadně přesunují od rizikovějších investic k bezpečným vládním dluhopisům a hotovosti, nejlépe v japonských jenech, popřípadě v dolarech.

"Jsme v období globální deprese, které bude chvíli trvat, minimálně dokud nebudeme mít lepší informace o škodách z rizikových hypoték," řekl agentuře Reuters investiční manažer pařížské Stratege Finance Jacques Tissier. V listu Wall Street Journal se dnes objevila zpráva, že americké regulační úřady prověřují z hlediska investic do hypoték účty předních investičních bank a makléřských firem z Wall Street.

Ve čtvrtek Evropská centrální banka zakročila proti šířící se panice, projevující se hlavně v prudkém růstu krátkodobých mezibankovních úroků, uvolněním rekordní dodatečné hotovosti v sumě 95 miliard eur. Dnes ECB uvedla, že situaci na peněžním trhu dále monitoruje. Ráno vyskočily sazby na jednodenní dolarové vklady na nejméně šest procent, vysoko nad úroveň 5,25 procenta, kterou pro tyto sazby stanovuje centrální banka.

Finanční trhy jsou pod tlakem krize v segmentu amerických rizikových hypoték již od jara. Kvůli vyšším úrokům a útlumu na trhu bydlení v USA se zvyšuje počet nesolventních dlužníků, což spolu s poklesem cen domů vedlo ke krachu několika amerických hypotečních institucí a ztrátám u desítek dalších. Trh hypoték v USA je přitom díky různým investičním nástrojům těsně propojen s finančními trhy po celém světě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK