ČSSD digitální novelu asi podpoří, ale je proti zkrácenému řízení

10.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. srpna (ČTK) - Sociální demokracie by podle některých svých zástupců mohla ve sněmovně podpořit současný návrh novely mediálních zákonů, který by podle autorů odblokoval nástup digitálního zemského TV vysílání. Podle ČSSD se však přijetí této složité a významné novely nesmí uspěchat. Strana proto zřejmě bude proti návrhu projednat novelu ve zkráceném řízení. Není tak jasné, zda je možné novelu přijmout tak, aby začala platit již od 1. ledna 2008.

"Náš postoj je v této věci konstruktivní, rozhodně to nechceme brzdit. Ale musíme trvat na určitém prostoru a řekl bych důstojnosti toho procesu projednávání," řekl dnes místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) na jednání senátní mediální komise. "V tomto případě si nedokážu představit zkracování lhůty, jak bylo navrhováno, protože pak bychom to nemohli seriózně projednat," dodal.

Podle Zaorálka již nyní existují body, na kterých se je možné shodnout s ODS. Týká se to například návratu reklamy do vysílání České televize. Podle současného zákona od 1. ledna nebude moci ČT vysílat až na výjimky reklamu; nynější návrh počítá s tím, že by ČT mohla dočasně do doby vypnutí analogového vysílání věnovat reklamě půl procenta svého vysílacího času na každém ze svých současných čtyř programů, ale bez možnosti přesouvat reklamu z jednoho programu na jiný.

"To je pole, kde je veliký společný základ dohody, tam můžeme pokračovat a je možné se dohodnout," podotkl Zaorálek. Výnosy z této reklamy v odhadované výši 450 milionů korun ročně by podle novely směřovaly na výstavbu vysílačů pro digitální vysílání, na jeho propagaci, zhruba 150 milionů by dostal fond kinematografie na podporu výroby českých filmů.

Členka mediální komise senátu a předsedkyně klubu ČSSD v senátu Alena Gajdůšková se Zaorálkem souhlasí. Termín 1. ledna se podle ní co se týče legislativních procesů teoreticky dá stihnout. "Ale obáváme se jedné věci - abychom nespěchali a neznamenalo to pak, že se na dlouho zastavíme. To, co bude schváleno sněmovnou a poté senátem, musí být skutečně právně čisté," uvedla senátorka. Podle ní například novela dává příliš velký vliv provozovatelům vysílačů na to, kdo bude v éteru vysílat. Obává se, že si budou vybírat jen finančně nejsilnější zájemce, třeba i s nadsázkou řečeno z řad erotických kanálů.

Novelu společně předložilo ministerstvo vnitra, ministerstvo obchodu a průmyslu a ministerstvo kultury. Hlavním bodem novely je mimo jiné otevření televizního trhu všem zájemcům o vysílání poté, co bude vypnut poslední analogový vysílač. Licenci bude moci získat každý, kdo o ni požádá, jako je tomu již nyní u satelitních a kabelových stanic. Nova a Prima mají dostat jednu kompenzační licenci navíc za to, že se vzdají svých analogových kmitočtů, na které mají práva do let 2017 a 2018; bez uvolnění jejich analogových kmitočtů přitom nevznikne prostor pro další digitální stanice.

Novela také dává dočasnou kompenzační licenci šesti TV stanicím, které loni po rok a půl dlouhém výběrovém řízení získaly licenci pro nastupující digitální zemské vysílání a které o ně na podzim vinou soudních sporů vyvolaných neúspěšnými uchazeči o licence přišly.

Digitální zemské vysílání (zkráceně DVB-T) v následujících měsících a letech zcela nahradí současné analogové. Lidem to přinese až tři desítky nových i současných programů, a to mnohde v lepší kvalitě. Evropská komise doporučuje členům EU vypnout poslední analogový vysílač do roku 2012, Český telekomunikační úřad a nyní i vláda navrhuje říjen 2010.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK