MPSV: Domácnostem v 1. čtvrtletí vzrostly reálné příjmy

10.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. srpna (ČTK) - Domácnosti měly v prvním čtvrtletí větší příjmy než před rokem. Jak na makroekonomické úrovni, tak i u všech skupin domácností podle statistiky rodinných účtů meziročně kupní síla peněžních příjmů vzrostla. Důvodem byla vedle jejich většího nominálního nárůstu i výrazně nižší inflace než ve stejném období loni. Uvedlo to ministerstvo práce a sociálních věcí v materiálu, který v pondělí projedná vláda.

Běžné příjmy sektoru domácností dosáhly podle MPSV celkem 620,7 miliardy korun, a meziročně tak vzrostly nominálně o 8,4 procenta a reálně o 6,8 procenta. Nárůst byl o čtyři procentní body vyšší než v porovnání prvních čtvrtletí let 2006 a 2005.

Makroekonomické zhodnocení vývoje peněžních příjmů, výdajů a úspor domácností vychází z dat statistiky národních účtů Českého statistického úřadu, České národní banky, Asociace fondů a asset managementu a Asociace pro kapitálový trh. K analýze sociálních příjmů byla využita především vlastní databáze MPSV, údaje Českého statistického úřadu, České správy sociálního zabezpečení, České národní banky a Ministerstva financí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK