Analytici: Střední Evropa by krizi finančních trhů měla ustát

10.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. srpna (ČTK) - Mladé evropské ekonomiky by měly dobře ustát nynější krizi světových finančních trhů, protože nejsou příliš napojeny na problematický trh s hypotékami v USA a jsou silné. S odvoláním na analytiky to napsala agentura Reuters.

Stupňující se problémy na vysoce rizikovém americkém trhu hypoték pro méně spolehlivé klienty zhoršily likviditu světových trhů a mohou ohrozit stabilitu finančních systémů a světový hospodářský růst. Reakce trhů v postkomunistické Evropě a na Balkáně ale bude podle analytiků tlumená, protože investory uklidňují silné fundamentální faktory v regionu.

"Všechny měny mladých trhů projevily za velkého stresu a nejistoty pozoruhodnou odolnost," uvedl například analytik francouzské banky BNP Paribas. Také obchodníci říkají, že jsou dnes devizové kurzy ve východní Evropě převážně nedotčeny.

Turbulence na světovém trhu s akciemi a dluhopisy způsobily, že se investoři odtáhli od rizikových obchodů. Vzrostly proto měny s nízkým výnosem, kterými se investice do výnosnějších aktiv financovaly.

Česká koruna vzrostla o čtvrt procenta a kurz zlotého také prokázal odolnost, když stoupl o pětinu procenta. Jeho nárůst ale tlumí politická nejistota kolem vlády premiéra Jaroslawa Kaczyńského.

"Je to věc globální scény a obavy na trzích s akciemi a dluhopisy se nevyhnutelně mění v dobré zprávy pro měny s nízkým výnosem, například japonský jen či korunu," uvedla analytička londýnské společnosti 4Cast Limited.

BNP Paribas dodala, že odolnost vůči krizi vyvolává otázky, zda by měny jako zlotý měly být vůbec považovány za měny mladých trhů. Dokonce i běžně kolísavý maďarský forint a turecká lira zřejmě odolávají krizi likvidity; oslabily zhruba o 0,6 a 0,8 procenta.

Analytici ale také připomínají, že region jako celek, a zejména Turecko a Maďarsko, má proti sobě jeden negativní faktor. Je jím vysoká zadluženost spolu s fiskálními deficity, napsala agentura.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK