SZPI zastavila distribuci nebezpečného zahušťovadla

10.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 10. srpna (ČTK) - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila zastavení distribuce potravinářského zahušťovadla E 412, které na český trh dováží společnost Agrana Fruit Bohemia z Kaplic na Českokrumlovsku. Nepolymerovaná guma Guar od indické společnosti Glycols LTD obsahuje toxické látky dioxin a pentachlorfenol, řekl mluvčí SZPI Ivo Klemeš.

Inspekci o nálezu nebezpečných látek v zahušťovadle informovalo prostřednictvím Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) evropské Generální ředitelství pro ochranu zdraví a spotřebitele.

Zahušťovadlo bylo z Indie dovezeno nejprve do Švýcarska, odkud ji jako jeden z odběratelů dovezla do České republiky společnost Agrana Fruit Bohemia. Inspekce odebrala dosud několik desítek vzorků gumy Guar E-412 pocházejících jak od společnosti India Glycols LTD, tak od jiných indických výrobců. Je pozastaveno uvádění do oběhu tohoto výrobku a o dalším postupu bude rozhodnuto až po výsledcích laboratorních analýz," dodal Klemeš.

E 412 - nepolymerovaná guma GUAR je povolená přídatná látka, která se používá při výrobě potravin jako zahušťovadlo. Více informací k přídatným látkám lze nalézt na internetových stránkách www.szpi.gov.cz v odkazu Informace pro spotřebitele - Chemické látky v potravinách.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK