MMR chce navýšit rozpočet fondu bydlení o 2,9 miliardy

10.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. srpna (ČTK) - Ministerstvo pro místní rozvoj chce navýšit rozpočet Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB) na letošní rok o 2,9 miliardy korun. Z toho 2,8 miliardy by mělo putovat na snížení úroků k půjčkám na rekonstrukce panelových domů, 100 milionů budou přímé dotace na opravy panelových domů v havarijním stavu. Vyplývá to z dokumentů MMR. O navýšení rozpočtu bude jednat v pondělí vláda.

Státní fond rozvoje bydlení podporuje rekonstrukce panelových domů především úrokovými dotacemi, kterými se pro investory snižují tržní úroky z půjček od bank a spořitelen až o čtyři procentní body. Dotace zajišťuje speciální program SFRB s názvem Panel. Současný rozpočet Panelu je zhruba na úrovni loňského roku a činí 1,5 miliardy korun.

Podle materiálu ministerstva však vývoj počtu žádostí za prvních pět měsíců roku předčil očekávání a rozpočet Panelu je třeba navýšit o zmíněné 2,8 miliardy. O 100 milionů korun více je podle MMR potřeba také na přímé dotace do oprav paneláků, které zajišťuje další program SFRB. Přímé dotace jdou na nejzchátralejší domy, u kterých stavební úřad nařídil nejnutnější opravy.

Ačkoliv úrokové podpory z programu Panel stát nabízí již několik let, zájem o ně prudce stoupl teprve loni. Na podporu se vyčerpalo 1,6 miliardy korun, což je pětkrát více než průměr předchozích let. Celkový "fyzický dluh", tedy objem peněz na potřebné rekonstrukce panelových domů, odhaduje ministerstvo na 180 až 250 miliard korun.

V panelových domech bydlí více než třetina obyvatel České republiky, přičemž největší podíl (40 procent) na bytovém fondu mají paneláky v sociálně nejslabších regionech severní Moravy, Ústecka a Karlovarska.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK