Eastern Sugar požaduje po státu další půl miliardy korun

10.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. srpna (ČTK) - Společnost Eastern Sugar ČR požaduje po státu další půl miliardy korun za to, že ministerstvo zemědělství zamítlo její odvolání proti rozhodnutí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF), který nepovolil firmě prodat tři areály cukrovarů. Žalobu firma podala k Městskému soudu pro Prahu 1, informoval server Euro OnLine. Eastern Sugar se loni v souladu s plánovaným omezováním cukerné výroby v EU rozhodl uzavřít pět závodů ve střední Evropě; vedle ČR také na Slovensku a v Maďarsku.

Od minulého měsíce také společnost požaduje po ministerstvu zemědělství zhruba 991 milionů korun za údajně diskriminační rozdělení rezervy cukerní kvóty z července roku 2003.

"Rozhodnutí SZIF vykazuje tolik formálních chyb, že žalobu stačilo postavit jen na nich," citoval server ředitele Eastern Sugar Štěpána Hodače. Firma proti původním předpokladům našla pro své cukrovary zájemce - společnost Onivon, která chtěla v bývalých cukrovarech vyrábět bioplyn. Po zamítavém stanovisku SZIF a ministerstva zemědělství ovšem z plánovaného prodeje českých cukrovarů sešlo a firma bude muset areály zdemolovat.

"Prodej cukrovarů jsme museli zamítnout z prostého důvodu. Firma žádala o plnou restrukturalizační podporu - zhruba 730 eur na tunu odevzdané kvóty. Přitom chtěla zachovat cukrovary, což je v rozporu s nařízením EK, které přiznání podpory z restrukturalizačního fondu upravuje," vysvětlil mluvčí fondu Vilém Frček.

Podle ministra zemědělství Petra Gandaloviče by nebyl důvod prodej nepovolit v případě, kdyby Eastern Sugar dal garanci, že areály budou do budoucna využity a nezůstanou jako zátěž.

"Ministerstvo svým rozhodnutím dalo naší společnosti jednoznačně zamítavé stanovisko a nedává nám žádný prostor k jinému řešení než k demolici," poznamenal Hodač.

Ministerstvo zemědělství nezohlednilo nabídku společnosti, že v případě úspěchu při odvolání stáhne všechny žaloby na stát a nebude podnikat žádné právní kroky proti státní administrativě. "My nemůžeme tyto dvě věci spojovat, nebudu úředníkům říkat, jak mají rozhodovat," uvedl Gandalovič.

"Stížnost na rozdělení rezervní kvóty jsme podali už na konci června minulého roku k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku. A stížnost ve Štrasburku musí být podpořena hmotnostní žalobou u místního soudu," vysvětli Hodač důvod k podání žaloby.

V Česku chtěl Eastern Sugar postupovat stejně jako v Maďarsku, kde prodal cukrovar firmě pro výrobu bioetanolu a zároveň získal plnou podporu z restrukturalizačního fondu za vrácení cukerné kvóty. Částka z restrukturalizačního fondu za vrácení české kvóty by měla dosáhnout dvou miliard korun, z nichž je část peněz určena na uvedení cukrovarů do "klidu" a část (zhruba 30 procent) na kompenzace pěstitelům řepy.

Firma Eastern Sugar, společný podnik britské Tate & Lyle a francouzské Saint Louis Sucre, letos vysoudila v arbitráži proti ČR náhradu 27,2 milionu eur (asi 760 milionů korun) za diskriminační přidělování kvót.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK