Pražská burza spadla o dalších 1,4 procenta

10.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. srpna (ČTK) - Pražská burza se v pátek v pokračující globální nervozitě na finančních trzích způsobené hypoteční krizí ve Spojených státech nevyhnula dalšímu sestupu. Ztráty ale nakonec nebyly tak významné, jak naznačovaly odpolední silné prodeje. Hlavní index PX ztratil 1,35 procenta na 1750,6 bodu, jen několik bodů nad čtyřměsíční minimum. Výsledky ČTK poskytla burza.

Obchodní aktivita vůbec nepřipomínala obvykle mdlý konec týdne a majitele změnily akcie za vysoce nadprůměrných 5,3 miliardy korun. Investoři prodávali hlavně akcie největších obchodovaných firem a z odvětví na tom byly nejhůře banky a reality.

"Po sérii problémů na americkém trhu hypoték, kdy následně došlo ke zmražení některých fondů vázaných na hypotéky, se ve světě investoři obávají o všeobecnou schopnost dostát výplatě financí u bank a fondů," uvedl obchodník firmy Cyrrus Dušan Jilčík.

Akcie energetické skupiny ČEZ propadly o 2,12 procenta na 1062 korun při obchodech za více než dvě miliardy korun. Akcie rakouské banky Erste, majitelky České spořitelny, odepsaly 2,03 procenta na 1494 korun a akcie Komerční banky sestoupily o 1,9 procenta na 4020 korun.

Z realitních emisí výrazně hůře dopadly akcie firmy ECM, jež ztratily 1,72 procenta na 1655 korun, než akcie firmy Orco, které si pohoršily o 0,17 procenta na 3006 korun.

V příštím týdnu měla být původně pozornost investorů zaměřena na zveřejňování pololetních výsledků hospodaření společností ČEZ a Unipetrol, ale může tomu být i jinak. "Dá se předpokládat, že nervozita na pražské burze bude i nadále přetrvávat," mínil Jilčík.

Obchody s cennými papíry:

- akcie 5,322 miliardy Kč

- dluhopisy 1,165 miliardy Kč

- certifikáty a deriváty 23,5 milionu Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK