Akciím na pražské burze v týdnu zhatily růst americké hypotéky

10.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. srpna (ČTK) - Akciím na pražské burze ve 32. týdnu zhatily šanci na obnovení růstu problémy hypotečního trhu Spojených států, které se přelily do Evropy a lavinovitě srážely burzy po celém světě. Ještě v polovině týdne investoři v tuzemsku solidně vydělávali, následné dva propady vyústily v celkový pokles indexu PX o 1,22 procenta na 1750,6 bodu, vyplynulo ze statistik.

Z jednotlivých akcií na výprodeje trochu překvapivě nejvíce doplatily akcie společnosti Philip Morris, jež se při slabých obchodech zřítily o 8,2 procenta na 9275 korun. Od této emise se zřejmě investoři odvrátili i v obavách z dalšího zvyšování spotřebních daní, což by mohlo dále zhoršit již slábnoucí hospodaření této tabákové společnosti.

Další na řadě byly akcie petrochemického holdingu Unipetrol, které zamířily níže o 3,8 procenta na 277 korun. Firma nejprve varovala před vyššími oprávkami za dceřinou společnost Kaučuk, které zisk sníží více než v prvním čtvrtletí. "Po tom, co trh přehodnotil své odhady zisku Unipetrolu směrem dolů, firma předchozí zprávu popřela," uvedl analytik firmy Cyrrus Karel Potměšil. Výsledky Unipetrol zveřejní v pondělí.

Rozdílně si vedly banky. Zatímco akcie rakouské Erste sestoupily o 2,9 procenta na 1494 korun, tak akcie Komerční banky přidaly 1,2 procenta na 4020 korun. Analytici společnosti Citigroup ještě úvodem týdne doporučili investorům akcie KB "kupovat" místo "držet". Citigroup zároveň zvýšila cílovou cenu na 4550 Kč z předchozích 3800 Kč na akcii. Předtím vylepšily hodnocení akcií KB například firmy JP Morgan a ING.

Akcie energetické skupiny ČEZ, největšího podniku na trhu, klesly o 1,8 procenta na 1062 korun. ČEZ nejspíš postaví v Moskvě tři paroplynové bloky o celkovém výkonu 600 megawatt. Tato výstavba byla druhým oznámeným projektem, který ČEZ hodlá v Rusku realizovat. Spotřeba elektřiny v pololetí meziročně klesla o 3,1 procenta. ČEZ oznámí ve středu pololetní hospodaření. Skupině ČEZ vzrostl podle analytiků čistý zisk meziročně zhruba o 22 procent na přibližně 20 miliard korun.

Celkové obchody s akciemi zůstaly vysoce nadprůměrné, i když poklesly na 25,3 miliardy korun z minulého objemu 27 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK