Americké akcie díky finanční injekci od Fedu zmírnily ztrátu

10.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. srpna (ČTK) - Americké akcie dopoledne na Wall Street výrazně zmírnily ranní ztrátu, kterou vyvolala krize hypotečního trhu ve Spojených státech. Investory částečně zklidnila další finanční injekce od centrální banky do bankovního systému USA, aby se nezhoršovala úvěrová krize. Ztráty na akciovém trhu přesto přetrvávají kvůli obavám z dalších negativních dopadů nesplácených rizikových hypoték.

Index Dow Jones v poledne newyorského času klesl o půl procenta na 13.203 bodů. Dopoledne ale v jednu chvíli spadl o více než 200 bodů na denní minimum 13.057,86 bodu. Index Nasdaq se v 18 hodin SELČ snížil na 2548 bodů se ztrátou odpovídající třetině procenta.

Po zahájení obchodování akcie pokračovaly ve čtvrtečním propadu, přestože hlavní centrální banky světa pumpovaly miliardy dolarů do bankovních systémů, aby se finanční trhy zklidnily. Americký Fed ještě před zahájením dnešní seance nalil do bank 19 miliard dolarů a pak oznámil, že dal bankám k dispozici dalších 16 miliard dolarů.

Investory stále drží v napětí rozsah kolize na hypotečním trhu. Americké akcie kvůli tomu ve čtvrtek utrpěly druhou nejvyšší jednodenní ztrátu za poslední rok.

Největší pokles dopoledne vykázaly akcie finančních společností. Emise investiční banky Goldman Sachs Group tak přišla před polednem o 1,7 procenta. Dolů šly i průmyslové konglomeráty. Výrobce letadel Boeing spadl o tři procenta a koncern General Electric také o tolik.

"Lidé chtějí vědět, jak hluboké jsou ty ztráty na hypotékách a kolik věřitelů to ve skutečnosti postihlo," uvedl hlavní analytik poradenské firmy Kanaly Trust. Připomněl, že trhy mohou očekávané dobré či nepříjemné zprávy do cen akcií započítat. "Nemohou ale započítat to, o čem nevědí," citovala ho agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK