MfD: Banky letos nainstalují na bankomaty nové ochranné nástavce

11.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. srpna (ČTK) - Komerční banka, Česká spořitelna a GE Money Bank hodlají do konce letošního roku vybavit svoje bankomaty speciálními bezpečnostními nástavci. Napsala to dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). Nástavce mají klienty chránit před tak zvaným skimmingem, při kterém jsou údaje o jejich kartách nelegálně zkopírovány v průběhu vybírání peněz.

V Česku je proti skimmingu zatím zabezpečena třetina bankomatů, všechny je má chráněné z velkých bank údajně jen ČSOB, píše deník. Komerční banka ještě "náhubek" nenainstalovala na žádném ze svých 655 bankomatů, Česká spořitelna nástavcem zatím chrání přibližně sto z 1094 přístrojů. GE Money Bank o zavedení ochranné krytky u svých 512 bankomatů jedná.

Nástavce nahradí starší způsoby ochrany proti kopírování karet. "Používali jsme antiskimmovací software, ale až nyní zjišťujeme, že toto opatření útokům zcela nezamezilo," řekla MfD Kristýna Havligerová z tiskového oddělení České spořitelny. Podle mluvčího Raiffeisenbank Tomáše Kofroně nemohl být tento typ zabezpečení zaveden dříve, protože tak zvané FDI moduly jsou úplnou novinkou.

Plastový FDI modul má podobu nástavce a umísťuje se na otvor pro vkládání karet. Při podsvícení světélkuje a má v sobě trojrozměrný hologram. Raiffeisenbank je podle deníku už nainstalovala, stejný typ použije i Komerční banka a Česká spořitelna. Odlišným typem bezpečnostního "náhubku" vybaví svoje bankomaty GE Money Bank.

Skimming je v současnosti jedním z nejčastějších způsobů zneužití platebních karet. Podvodníci na určitou dobu umístí na bankomat speciální čtecí zařízení, které okopíruje potřebné informace z magnetického proužku karty. Většinou tuto čtečku doprovází i miniaturní kamera pro snímání bezpečnostního kódu PIN. Získané informace umožní podvodníkům vyrobit padělek karty, se kterým pak mohou vyprázdnit účty klientů. Takto zcizené peníze ale banky klientům vracejí včetně nákladů na vydání nové karty.

Dnešní MfD uvedla, že se její redakci za poslední dva dny ozvali tři lidé, kteří kvůli ukradené bankovní identitě přišli dohromady o několik desítek tisíc korun. Nelegální čtecí zařízení byly podle deníku v bankomatech Komerční banky a GE Money Bank.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK