Tisk: Multidisplay v Hranicích propustí 570 lidí

11.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hranice (Přerovsko) 11. srpna (ČTK) - Hranický výrobce klasických televizních obrazovek Multidisplay, dříve LG. Philips Displays, propustí kvůli přechodu na výrobu LCD obrazovek zhruba 570 zaměstnanců. Podle zástupců úřadu práce to nebude mít příliš velký dopad na zdejší nezaměstnanost. Stovky lidí zaměstnají nové firmy mířící do tamního podnikatelského parku. Informuje o tom středomoravská příloha Mladé fronty Dnes.

Téměř 1000 zaměstnanců je kvůli odstávce zatím doma se sedmdesátiprocentní mzdou. Do práce se však už vrátí zhruba 300 lidí. "Multidisplay nás informoval o tom, že přechází na výrobu LCD obrazovek, na kterou budou potřebovat jen asi 300 zaměstnanců. Z továrny máme zatím ústní příslib, že se pokusí zaměstnat především lidi z našeho regionu," řekl deníku ředitel přerovského úřadu práce Michal Langoš, podle kterého o práci přijde zhruba 570 lidí.

Podle něj nebude mít propouštění žádný zásadní dopad na nezaměstnanost v regionu. "Multidisplay většinou svážel zaměstnance z Moravskoslezského kraje. Takže to nevidím tragicky. V našem regionu navíc klesla nezaměstnanost pod devět procent a poptávka po pracovní síle je vysoká," doplnil Langoš.

Zástupci společnosti CTP Invest, která Multidisplay před časem i s pozemky koupila a přebudovává okolí areálu na podnikatelský park, počítají s tím, že většina propuštěných lidí najde práci v některém z nových areálů. "Máme tři vážné zájemce. Jeden z nich, který zaměstná zhruba 200 lidí, bude montovat komponenty pro bílou elektroniku. Svůj zkušební provoz zahájí v říjnu. Další se specializuje na servis pro LCD obrazovky," řekl deníku zástupce společnosti Vladimír Bystrov.

Podle něj se v Multidisplay připravuje už i nová výrobní linka na LCD obrazovky. Zkušební provoz by měla zahájit v září. "Počítáme s tím, že lidé, kteří nenajdou novou práci ihned, dostanou výpověď zhruba na konci srpna. To znamená, že až do ledna budou pobírat plat. A právě během tohoto období by měly přijít do CTP parku firmy, které jim nabídnou práci," dodal.

Hranickou továrnu koupila společnost CTP Invest v únoru za zhruba 40 milionů eur (1,12 miliardy Kč) od konkurzního správce zkrachovalé mateřské společnosti LG.Philips Displays Holding. Vedení CTP Invest tehdy uvedlo, že nový vlastník zachová v závodu výrobu obrazovek minimálně letos a příští rok. V následujících letech chce CTP plochu továrny zvětšit o 150.000 metrů čtverečních na 540.000 metrů čtverečních. Podle vedení CTP by hranický průmyslový park mohl nabídnout až 1800 nových pracovních míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK