MMF: Situace na finančních trzích je zvládnutelná

12.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 12. srpna (ČTK) - Současná krize finančních trhů je podle Mezinárodního měnového fondu zvládnutelná. Fond v noci na sobotu uvedl, že fundamentální faktory ve světě stále podporují silný hospodářský růst, přestože akciové trhy na konci týdne klesaly, uvedla na internetu BBC News.

Ceny akcií ve čtvrtek a v pátek šly výrazně dolů kvůli obavám z krize úvěrů. Centrální banky několika velkých světových ekonomik proto nalily do svých bankovních systémů miliardy dolarů či eur, aby zajistily plynulý tok peněz.

Pokles finančních trhů způsobily obavy z toho, že se potíže amerického trhu méně kvalitních hypoték rozšíří do světa a způsobí světovou úvěrovou krizi. Z cen akcií tak odtekly miliardy dolarů, liber a eur, což zasáhlo podniky i malé investory.

V New Yorku se díky podpoře Fedu snížil za pátek index Dow Jones jen o 0,2 procenta. Britský index FTSE 100 ale toho dne spadl o 3,7 procenta, a zažil tak nejhorší den za více než čtyři roky. Výrazně klesly akcie i v Asii, Paříži a Frankfurtu.

Obavy vyvolává představa, jaké sumy bank vězí na trhu hypoték pro méně spolehlivé klienty, kteří v minulosti špatně spláceli dluhy. Následkem těchto potíží si banky náhle začaly půjčovat navzájem peníze za vyšší poplatky. Naznačují tím, že hodlají omezit rizika.

Centrální banky pak daly bankovním systémům k dispozici více financí, aby byly k dispozici institucím, které by se mohly dostat do potíží. Učinily tak centrální banky v eurozóně, USA i Japonsku, připomíná BBC.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK