Týden: 101 nejbohatších Čechů a Slováků má majetek až 700 mld. Kč

12.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. srpna (ČTK) - Majetek za 600 až 700 miliard korun vlastní dohromady 101 nejbohatších Čechů a Slováků. Uvedl to server Týden.cz. V žebříčku největších boháčů na první místo zařadil Petra Kellnera, většinového vlastníka finanční skupiny PPF. Druhou příčku obsadil majitel skupiny Agrofert Andrej Babiš a třetí příčku finančník Pavel Tykač.

Podle serveru mezi majetnými Čechy a Slováky začínají dominovat třicátníci, kterých je ve "stojedničce" 26, v první čtyřicítce 18 a v Top 12 dokonce osm. Až na výjimky prý ztrácejí pozice staré struktury.

Nejmladším ze stojedničky je třiatřicetiletý Ivo Lukačovič, většinový akcionář společnosti Seznam.cz. Nejstarším je pak šestasedmdesátiletý investor Miroslav Kurka starší. Ženy se zatím prosadit nedokázaly. V elitním seznamu je pouze Mária Blašková, uvedl Týden.cz.

Také podotkl, že 600 až 700 miliardy korun je na první pohled úctyhodné číslo, ale na druhou stranu se v tomto směru 101 nejbohatších Čechů a Slováků rovná jednomu indickému ocelářskému magnátovi Lakshmi Mittalovi.

Žebříček zcela ignoroval šlechtice. Jejich bohatství je podle serveru často zřejmé, ale jeho tržní hodnota je diskutabilní. Nejsou v něm ani sportovci, celebrity či osoby dlouhodobě pobývající v zahraničí. Pokud jde o Baťovi, švýcarský ekonomický magazín Bilanz v závěru loňského roku ocenil majetek rodiny v přepočtu na 51 až 68 miliard korun. Týden se podle svého vyjádření v září 2004 dotazoval Tomáše Bati na hospodaření podniku, rozdělení podílů ve firmě a zda ještě rodině Baťů patří. Baťa odmítl odpovědět.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK