HN: Lidé chybějí třem čtvrtinám firem

13.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. srpna (ČTK) - Problémy, jak sehnat nové pracovníky, mají tři čtvrtiny českých firem. Píšou to dnešní Hospodářské noviny s odvoláním na exkluzivní průzkum, který pro ně mezi 1900 tuzemskými společnostmi připravila Hospodářská komora.

"Nepamatuji, že by byla o zaměstnance tak velká nouze. Neseženeme ani lidi z venkova, kde nebyla taková nabídka míst," potvrdil HN šéf největších tuzemských mlékáren Madeta Milan Teplý. Rovněž společnost Siemens by uvítala 500 spolupracovníků, stejně jako mladoboleslavská automobilka Škoda Auto. Naproti tomu tuzemským bankám by většinou stačilo získat několik desítek posil.

Nejvíce lidí je zapotřebí v průmyslu, kde je shání 88 procent firem. Citelně chybějí také řidiči kamionů, prodavači a IT specialisté.

Třetina firem se spoléhá na cizince. Například ve společnosti Foxconn zatím pracují dělníci osmi národností. V technologické IBM je podle HN dokonce zaměstnáno 30 národností.

Firmy také stále častěji sázejí na důchodce. Obchodní řetězec Globus dokonce ve spolupráci s úřady práce oslovuje kluby důchodců, mezi nimiž hledá nové síly do svých prodejen, píšou.

Téměř 60 procent podniků potvrdilo, že nedostatek pracovních sil tlačí na růst mezd. Na podzim tak jejich šéfy čeká ostrý boj s odboráři o platy. "Nedostatek lidí roztáčí platovou spirálu. Kvůli několik zaměstnancům, které chceme dostat či udržet ve firmě, rostou mzdy všem. Před třemi lety byl u nás průměrný plat 20.000, dnes je to 27.000 korun, řekl HN Zbyněk Frolík, ředitel firmy Linet, která vyrábí zdravotnická zařízení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK