Unipetrol zvýšil zisk o polovinu na 3,1 mld. Kč

13.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. srpna (ČTK) - Chemické skupině Unipetrol vzrostl za první pololetí konsolidovaný čistý zisk na 3,108 miliardy korun z 2,045 miliardy ve stejném období 2006. Výnosy stouply podle mezinárodních účetních standardů na 45,474 miliardy korun a byly meziročně vyšší asi o 452 milionů korun. Firma, jejímž většinovým vlastníkem je polská skupina PKN Orlen, to dnes oznámila na svých webových stránkách.

Výsledky jsou v souladu s očekáváním analytiků, kteří odhadovali pololetní čistý zisk okolo tří miliard korun.

Provozní zisk před finančními náklady činil za první pololetí 4,490 miliardy korun, loni byl 2,8 miliardy korun. Účetní oprávka za dceřinou společností Kaučuk snížila provozní zisk ve druhém čtvrtletí o 439 milionů korun. Je to o deset milionů méně, než o kolik společnost upravila výdělek v prvním čtvrtletí.

Unipetrol prodal v lednu Kaučuk polské firmě Chemiczna Dwory; vypořádání transakce nastalo až po splnění několika podmínek v červenci. Polská společnost zaplatila Unipetrolu za sto procent akcií 195 milionů eur (asi 5,5 miliardy korun).

Skupina ke konci letošního června celkem dlužila 1,3 miliardy korun. Loni v polovině roku činily její závazky 2,54 miliardy korun.

Společnost zaměstnává asi 6000 lidí. Orlen vlastní téměř 63 procent akcií, zbytek je v rukou menšinových akcionářů. Největším je od května holding KKCG Investments podnikatele Karla Komárka.

Unipetrol se zaměřuje především na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a na petrochemickou výrobu.

Společnost loni hospodařila se ziskem 1,62 miliardy korun. Tržby se vyšplhaly na 94,59 miliardy. Za první tři měsíce letošního roku vytvořila skupina Unipetrol čistý zisk 1,564 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 99 procent. Tržby firmy v prvním čtvrtletí dosáhly 20,64 miliardy Kč, což byl meziroční nárůst o dvě procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK