Tempo růstu průmyslové výroby zpomalilo na 6,9 pct

13.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. srpna (ČTK) - Průmyslová výroba v červnu zpomalila růstové tempo na 6,9 procenta z květnových 7,5 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad. Meziměsíčně průmyslová produkce stoupla o procento. K červnovému růstu nejvíce přispěla výroba dopravních prostředků, elektrických a optických přístrojů a výroba a opravy strojů.

Tržby z průmyslové výroby ve stálých cenách se v červnu meziročně zvýšily o 7,9 procenta, v běžných cenách byl jejich nárůst 10,2 procenta.

Za celé druhé čtvrtletí se vývoj průmyslu vyznačoval růstem všech ukazatelů, a to díky růstu v nových výrobních kapacitách zejména zahraničních investorů, oživení v energetickém strojírenství, silné zahraniční poptávce a růstu výroby ostatních nekovových minerálních výrobků, zejména stavebních hmot. V porovnání se stejným obdobím předchozího roku vzrostla produkce, zaměstnanost, produktivita práce i objemy nových zakázek.

Zahraniční investoři se prosazovali především v elektrotechnickém průmyslu, odvětví dopravních prostředků a ve výrobě pryžových a plastových výrobků, poznamenal ČSÚ.

Průměrný počet zaměstnanců v průmyslu se v červnu meziročně zvýšil o 1,9 procenta, firmy tak zaměstnaly zhruba 22.000 nových pracovníků. Nejvíce jich nově přijaly v produkci pryžových a plastových výrobků. Naopak propouštělo se ve výrobě usní, textilií a textilních výrobků a v těžbě energetických surovin.

Průměrná měsíční nominální mzda v průmyslu v červnu dosáhla 21.201 korun, což znamenalo meziroční nárůst o 6,5 procenta. Hodinová mzda průměrně vzrostla o 10,4 procenta na 146,3 koruny. Produktivita práce v průmyslu se zvýšila o 5,3 procenta a hodinová produktivita byla vyšší o 9,8 procenta.

Nové zakázky průmyslových podniků ve vybraných odvětvích v červnu dosáhly 162,1 miliardy korun v běžných cenách. Z toho na zakázky ze zahraničí připadalo 104,4 miliardy korun. Meziroční přírůstek nových zakázek zrychlil na 8,5 procenta, objednávky ze zahraničí se zvýšily o 9,2 procenta.

V 27 zemích EU podle údajů Eurostatu vzrostl květnový index průmyslové produkce po očištění od vlivu počtu pracovních dnů na meziročních 2,7 procenta. Z členských států, za které byly údaje dostupné, se výroba nejvíce zvýšila na Slovensku o 17,4 procenta, v Polsku o 8,1 a Bulharsku o 6,9 procenta. Nejvíce, o 4,9 procenta, klesla v Dánsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK