Japonské akcie se zotavily, další trhy v Asii také

13.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 13. srpna (ČTK) - Ceny akcií na burze v Tokiu se dnes mírně zvyšovaly, a zlepšila se i situace na některých dalších trzích v Asii. Hůře si ale vedl širší index japonských akcií, který opět klesl a uzavřel na nejnižší hodnotě od začátku roku. Na devizovém trhu se nepatrně snížil kurz jenu a částečně ho ovlivnily údaje o HDP.

Index Nikkei 225 si připsal 35,96 bodu a den uzavřel vyšší o 0,2 procenta na hodnotě 16.800,05 bodu. Širší index Topix ale o 0,08 procenta klesl a uzavřel nejníže od loňského prosince.

Hlavnímu indexu pomohla zpráva, že japonská centrální banka podpořila finanční systém částkou asi 600 miliard jenů. Uklidnila tím sice investory, kteří začali nakupovat akcie s nejvýraznějším poklesem kurzu v minulých dnech, uškodila ale bankám, jejichž akcie zamířily dolů. Proto také oslabil širší index.

Zájem se soustředil na akcie konglomerátu NEC Electronics, kterým pomohla zpráva, že firma chce zdvojnásobit tržby v Číně. Zvyšovaly se také ceny akcií energetických společností, kde příznivě zapůsobila situace na trhu komodit. Jejich ceny v minulých dnech klesaly, ale dnes začaly opět růst na vlně vysoké poptávky.

Ceny akcií se zvyšovaly i na některých dalších trzích v Asii, například na Tchaj-wanu nebo v Jižní Koreji. Burza v Soulu v pátek oslabila o více než čtyři procenta, její hlavní index Kospi dnes o 1,1 procenta zpevnil, za růstem je ale podle analytiků hlavně technická korekce.

Růst burzy v Tchaj-peji byl jen symbolický, Hongkong si ale připsal téměř půl procenta. O většinu zisků se na poslední chvíli postaral čínský mobilní operátor China Mobile, jehož akcie vzrostly o více než procento. Hlavní index Hang Seng byl ještě krátce před koncem obchodování v záporných hodnotách.

Růst o více než 1,2 procenta zaznamenala také burza v Sydney, avšak burzy v Manile, Jakartě nebo Singapuru oslabily. Výjimkou nebyly ani akcie na Novém Zélandu. "Možná zde bylo podezření, že jsme v minulém týdnu neutrpěli tak velké ztráty, jako měly jiné trhy," myslí si šéf výzkumu ve společnosti First NZ Capital Barry Lindsay.

Na devizovém trhu se mírně snížil kurz jenu a zčásti ho ovlivnily údaje o růstu ekonomiky a o zásahu centrální banky. Japonská ekonomika ve druhém kalendářním čtvrtletí vzrostla o 0,1 procenta, což nestačilo ani na splnění odhadů analytiků. V přepočtu na celý rok se tempo růstu snížilo až na 0,5 procenta.

V závěru obchodování se japonský jen k dolaru prodával v kurzu 118,20 JPY a oslabil z předchozích 117,97 JPY, kde byl v pátek. Vůči euru klesl na 161,82 ze 161,07 JPY a podobně dolar k euru oslabil na 1,3687 z předchozího kurzu 1,3653 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK