Rolníci sklidili 95 procent obilí

13.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. srpna (ČTK) - Letošní žně se chýlí k závěru; rolníci podle šetření ministerstva zemědělství k dnešku sklidili 95 procent z celkových 1,46 milionu hektarů obilí. Průměrný výnos nyní činí 4,5 tuny z hektaru, meziročně o 7,7 procenta více. Sklizena je také prakticky veškerá řepka, jejíž produkce meziročně stoupla o 18 procent na 1,04 milionu tun.

Podle dosavadních výsledků je sklizeno 6,23 milionu tun základních obilovin proti loňské celkové produkci 5,77 milionu tun. "Postupem prací jsou to jedny z nejlepších žní poslední doby," řekl prezident Agrární komory Jan Veleba. Tento týden by podle něj mohly být práce hotovy.

Sklizen je prakticky veškerý ozimý ječmen a skoro všechna ozimá pšenice, která představuje zhruba polovinu ploch obilí. V poslední desetině jsou žně jarního ječmene a žita. Zhruba z 90 procent je sklizeno tritikale. Kolem tří čtvrtin jsou práce u jarní pšenice a ovsa.

Výnosy obilovin jsou většinou vyšší než loni. U některých, třeba žita a ozimého ječmene, činí nárůst desítky procent. Zhruba na loňské úrovni zůstala produkce z hektaru jen u jarní pšenice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK