Rejstřík úpadců čeká od září zkušební provoz

13.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. srpna (ČTK) - Připravovaný informační systém úpadkového rejstříku vstupuje do závěrečné fáze. Příští měsíc bude zkušebně spuštěn u Krajského soudu v Brně a Vrchního soudu v Olomouci. V říjnu se pak bude testovat elektronický rejstřík úpadců na ostatních soudech. V tiskové zprávě to oznámilo ministerstvo spravedlnosti, které projekt vede.

Rejstřík bude obsahovat seznam insolvenčních správců, seznam dlužníků a jejich spisů. Jeho přínosem bude zejména zavedení elektronického spisu, který umožňuje rychlejší komunikaci mezi soudy a tím i plynulejší průběh řízení. Průběh úpadků bude průhlednější, protože všechny informace, u kterých to zákon umožní, budou lidem veřejně přístupné prostřednictvím internetu.

Nový insolvenční zákon začne platit od 1. ledna 2008. Nahradí zákon o konkurzu a vyrovnání a podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila zcela změní přístup k problematice úpadku podnikatelských, ale i nepodnikatelských subjektů. "Kvůli narůstajícímu výskytu zadluženosti nepodnikatelů obsahuje insolvenční zákon nový institut oddlužení, který umožňuje dlužníkovi řešit nastalou situaci po dohodě s věřiteli mimo exekuční režim," upozornil ministr.

Jako jedny z prvních se mohly s fungováním nového rejstříku seznámit banky. Ty se nejčastěji potýkají s problémy spojenými například s konkurzním řízením nebo takzvaným osobním bankrotem, z čehož pramení jejich značný zájem o insolvenční problematiku. Ministerstvo spravedlnosti plánuje další informační akce pro laickou i odbornou veřejnost.

Rejstřík úpadců je informační systém veřejné správy vedený ministerstvem spravedlnosti. Technickou stránku zajistila společnost ICZ vybraná ve veřejné soutěži.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK