MPO: Podnikatelé obdrželi podpory pro projekty za 95 milionů Kč

13.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. srpna (ČTK) - Z programů podpory Progres, Start a Záruka podnikatelé získali podporu pro projekty v hodnotě 95 milionů korun. Zvýhodněné úvěry a záruky mohou malí a střední podnikatelé získávat od 1. července letošního roku. První týdny fungování tak podle mluvčího ministerstva průmyslu a obchodu Tomáše Bartovského potvrdily značný zájem podnikatelů a rychlou dostupnost podpor. Pro roky 2007 až 2013 se na financování programů předpokládá částka 8,2 miliardy Kč.

Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB), která realizaci programů zabezpečuje, kladně rozhodla o podpoře dalších projektů v hodnotě více než 70 milionů korun.

Programy podpory Progres, Start a Záruka vyhlásilo ministerstvo průmyslu a obchodu jako součást Operačního programu Podnikání a inovace. V programu Start získali bezúročný úvěr čtyři začínající podnikatelé. Jejich projekty jsou zaměřené zejména na výrobní činnost, v jednom případě však umožní i otevření soukromé lékařské praxe.

V rámci programu Progres bylo dosud podáno 127 žádostí, výše požadovaných finančních prostředků na úvěry se přibližují jedné miliardě korun. Schváleno bylo poskytnutí 15 milionů korun podřízených úvěrů pěti podnikatelům, spolu se souběžně poskytnutými bankovními úvěry tak zabezpečí spolufinancování pro projekty v hodnotě 37 milionů Kč. Podpory umožní například nákup nové technologie pro obrábění nebo zkvalitnění obchodních a ubytovacích služeb. V programu mohou malí a střední podnikatelé dostat podřízený úvěr až do 25 milionů Kč s pevnou tříprocentní úrokovou sazbou, se splatností až 11 let a odkladem splátek jistiny až o šest let.

V rámci programu Záruka mohou podnikatelé získat bankovní úvěry od komerčních bank v objemu takřka 100 milionů Kč. Největší aktivitu při poskytování úvěru podpořených zárukami vykazuje zatím Komerční banka, zatím v menším rozsahu je zapojeno i pět dalších bank.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK