MZe: Část vadné látky E 412 asi snědena, úřady ale neudělaly chybu

13.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. srpna (ČTK) - České dozorové orgány podle ministra zemědělství Petra Gandaloviče postupovaly v případě dodávky kontaminovaného potravinářského zahušťovadla E 412 z Indie tak, jak měly. Po příchodu varování z EU, že látka může obsahovat toxický dioxin a pentachlorfenol, se žádný výrobek s touto přísadou na trh nedostal. Část dodávky ale byla pravděpodobně zkonzumována ve výrobcích uvedených na trh před varováním z EU, uvedl ministr na tiskové konferenci.

Odborníci podle něj musí odpovědět na otázku, jaké z toho mohlo vzniknout riziko pro spotřebitele. "Já se domnívám, že to nebezpečí je spíše teoretické," uvedl ministr.

Některá média uvedla, že české úřady o problému informovaly se zpožděním až 10. srpna. Ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce Jakub Šebesta ale dnes řekl, že tuzemské orgány se nedopustily žádného zdržení. Veřejnost se podle něj informuje v případě, že to může ovlivnit její chování; cílem je uchránit ji případného rizika. Hotové výrobky s přísadou ale tou dobou nebyly na trhu, uvedl Šebesta.

Nevyhovující šarže E 412 vyrobila indická firma India Glycols LTD. Do ČR látku v množství zhruba 1900 kilogramů dovezla Agrana Fruit Bohemia z Kaplice na Českokrumlovsku.

SZPI nyní ve spolupráci s generálním ředitelstvím cel nepouští na domácí trh žádné dodávky E 412 z Indie bez ohledu na výrobce, a to do doby, než bude mít k dispozici výsledky rozborů.

E 412 - nepolymerovaná guma Guar, je povolená přídatná látka, která se používá při výrobě potravin jako zahušťovadlo, například do ovocných bází nebo do pečiva.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK