Americké akcie dopoledne díky statistice a centrální bance rostly

13.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. srpna (ČTK) - Americké akcie dnes dopoledne po propadu z minulého týdne způsobeném problémy na hypotečním trhu rostly. Trhy podpořila zpráva o růstu maloobchodního obratu a rozhodnutí centrálních bank napumpovat do finančních systémů více peněz.

V poledne místního času (18:00 SELČ) index Dow Jones posílil o 0,53 procenta na 13.310,26 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 0,61 procenta na 1462,46 bodu. Index technologického trhu Nasdaq ve stejnou dobu vzrostl o 0,49 procenta na 2557,26 bodu.

Centrální banky největších světových mocností od konce minulého týdne dodávají na trh dodatečnou hotovost, aby pomohly mírnit obavy z takzvané úvěrové krize. Peníze komerčním bankám poskytly centrální banky v eurozóně, Spojených státech, Japonsku nebo Austrálii a většinou dodávají hotovost v řádu desítek miliard dolarů.

Ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že maloobchodní tržby ve Spojených státech se v červenci zvýšily o 0,3 procenta, což bylo více, než se čekalo. Ekonomové nyní maloobchodní tržby pozorně sledují kvůli obavám, že Američané zaujmou opatrnější postoj k výdajům v důsledku výkyvů na finančních trzích a poklesu cen domů. Spotřebitelské výdaje se na celkové ekonomické aktivitě Spojených států podílí zhruba dvěma třetinami, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK