Tlustý: ODS bude prosazovat nižší daně pro firmy i fyzické osoby

13.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. srpna (ČTK) - Poslanecký klub ODS se podle Vlastimila Tlustého dnes shodl na tom, že bude do reformy financí prosazovat výraznější snížení daní pro firmy i pro fyzické osoby, než vláda původně navrhla. Tlustý novinářům řekl, že pokud varianta ODS v koalici uspěje, reformu on i členové jeho vnitrostranické platformy podpoří. Kdyby koaliční partneři na návrh ODS nepřistoupili, je podle něj východiskem celou daňovou část z reformy vypustit.

Premiér a předseda strany Mirek Topolánek po dvouhodinovém jednání poslanců uvedl, že klub vybavil stranické vyjednavače mandátem, jeho podrobnosti ale nepopsal. Je otázka, zda lidovci a zelení návrhy občanských demokratů přijmou. Například někteří křesťanští demokraté dali již dříve najevo, že výraznější snížení daní, než vláda navrhla, je pro ně nepřijatelné. Také zelení dnes uvedli, že výraznější snižování daní pro fyzické osoby oproti vládní verzi nepodporují.

Lídři ODS, lidovců a zelených budou o podpoře reformy jednat ještě dnes. Koalice přitom potřebuje získat hlasy všech svých 100 poslanců a navíc i podporu dvou bývalých sociálních demokratů Miloše Melčáka a Michala Pohanky. Jinak vládě hrozí, že ve dvousetčlenné dolní komoře reformu přes odpor ČSSD a KSČM neprosadí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK