LN: Restaurace Švejk chystají expanzi na Slovensko a do Maďarska

14.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. srpna (ČTK) - Největší česká franchisová společnost Daos Plus, která provozuje Švejk restauranty, podle dnešních Lidových novin chystá expanzi na Slovensko a do Maďarska. "Obchodní strategie je taková, že bychom chtěli vstoupit do všech zemí bývalého Rakouska-Uherska," řekl LN člen vedení firmy Radovan Sochor.

Firma v současnosti vede jednání na Slovensku a předpokládá, že již příští rok by v Bratislavě mohl být otevřen první Švejk restaurant. V Maďarsku měl Daos Plus už podepsanou smlouvu, ale z ekonomických důvodů z jejího plnění sešlo.

Jak LN připomínají, franchising je systém pro drobné podnikatele, kteří si mohou udržet svoji nezávislost, ale mají přístup ke zkušenostem a výhodnějším podmínkám od dodavatelů. V případě Švejk restaurantů zájemce o franchisingovou spolupráci zaplatí jednorázový vstupní poplatek 100.000 korun a pak měsíční poplatek v rozmezí jednoho až deseti tisíc korun. Díky zapojení se do systému mají podnikatelé přístup k firemnímu know how a podporám od dodavatelů ve formě dodávek zdarma a slev, píšou LN.

V Česku funguje franchisový systém od roku 1991, kdy do země jako první vstoupila francouzská firma Yves Rocher. V současné době v ČR funguje 130 obchodních systémů, k největšímu zlomu v nárůstu počtu franchisingových firem v Česku došlo poté, co země vstoupila do Evropské unie. "Tím se franchisingu uvolnily ruce. Bylo mnohem snadnější dovážet produkty, protože se už nemusely proclívat," řekl LN franchisingový poradce a člen České asociace franchisingu Jiří Krajča.

V počtu franchisingových provozoven v oblasti gastronomie překonají Švejk restaurant pouze americké řetězce rychlého občerstvení McDonalds se 73 a KFC se 44 provozovnami, poznamenávají Lidové noviny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK