Akcie na Wall Street mírně klesly

14.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. srpna (ČTK) - Akcie amerických firem v pondělí mírně oslabily, přestože centrální banky nalily další miliardy dolarů do světového finančního systému. Investoři se stále obávají, jak dopadne situace na americkém trhu hypoték pro klienty s horší historií splácení.

Index Dow Jones se snížil o 3,01 bodu na 13.236,53 bodu, tedy o 0,02 procenta. Index Nasdaq Composite se snížil o desetinu procenta na 2542,24 bodu, když 2,65 bodu odepsal.

Většinu dne si akcie držely zisky, růst vedly emise strojírenského koncernu Boeing a počítačové firmy Apple. Vývoj indexů tak naznačil, že se situace po několika rozkolísaných dnech stabilizovala.

Náznaky, že by krize trhu s úvěry mohla zabrzdit akvizice a fúze mezi firmami, stále brání akciím v růstu. Trh s akciemi z fúzí a převzetí letos těžil. Dnes trh našel podporu v informaci, že investiční banka Goldman Sachs Group dala dohromady na záchranu svého zajišťovacího fondu tři miliardy dolarů.

"Je to vítaný klidnější den," uvedl šéf akciových investic společnosti North Star Investment Management Corp. Dodal, že kolísaly jen ceny akcií ve finančním sektoru.

Kurz eura se snížil na měsíční minimum vůči dolaru poté, co Evropská centrální banka oznámila, že do bankovního systému pustila další hotovost, a to třetí den za sebou. Obchodníci pak prodávali eura, protože investoři zmírnili očekávání vyšších úroků v eurozóně.

V závěru dne se kurz eura snížil o 0,6 procenta na 1,3604 USD a o 0,7 procenta na 160,97 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,1 procenta na 118,23 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK