Ceny dovozu po devíti měsících poklesu meziročně vzrostly

14.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. srpna (ČTK) - Ceny dováženého zboží v červnu po devíti měsících poklesu opět vzrostly. Dovozní ceny se meziročně zvýšily o 0,5 procenta, vývozní byly vyšší o 3,5 procenta ve srovnání s loňským červnem. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu. Proti předchozímu měsíci se dovozní ceny zvýšily o 1,3 procenta, vývozní ceny vzrostly o 1,1 procenta.

Dovozní ceny klesaly od září 2006 až do května, kdy se meziročně snížily o 0,1 procenta. Červnový růst byl nejvíce ovlivněn zvýšením cen polotovarů o 4,3 procenta, hlavně výrobků z korku a dřeva. Výrazně se zvýšily i ceny surových materiálů, především rud a kovů, a ceny chemikálií, zejména umělých hnojiv. Z významnějších skupin se naopak nejvíce snížily ceny strojů a dopravních prostředků, a to o 2,4 procenta. Pokles zaznamenaly zejména kancelářské stroje a zařízení k automatickému zpracování dat.

Na růst cen vývozu mělo největší vliv zvýšení cen polotovarů. Nejvíce rostly ceny surových materiálů, o 18,4 procenta. Zvýšily se ceny všech sledovaných skupin.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK