Slovenský HDP ve 2. čtvrtletí zrychlil růst na 9,2 pct

14.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 14. srpna (ČTK) - Slovenská ekonomika ve druhém čtvrtletí rostla tempem 9,2 procenta, což je nepatrné zrychlení proti prvním třem měsícům, kdy růst činil devět procent. Údaje zveřejnil statistický úřad. Výsledek je horší než čekali analytici, kteří předpovídali, že se tempo růstu hrubého domácího produktu (HDP) zvýší na 9,8 procenta.

Za horším výsledkem proti očekávání by podle analytiků mohl být zahraniční obchod, který se v červnu nevyvíjel nejlépe. Slovensko si nicméně drží pozici jedné z nejrychleji rostoucích ekonomik v regionu střední a východní Evropy. Česká ekonomika v prvních třech měsících vykázala meziroční růst o 6,1 procenta, údaje za druhé čtvrtletí zatím nejsou k dispozici.

Podle sezonně přepočtených údajů výkonnost slovenské ekonomiky za druhé čtvrtletí reálně vzrostla až o 9,7 procenta. V běžných cenách HDP dosáhl 449,3 miliardy slovenských korun (asi 377 miliard Kč), což je meziroční nárůst o 11,3 procenta.

Hospodářství podle statistiků opět podpořila průmyslová výroba, a to hlavně výroba strojů, elektrických zařízení a dopravních prostředků. "Na straně spotřeby byl růst HDP ovlivněn hlavně pokračující zahraniční poptávkou a trvajícím růstem domácí poptávky," poznamenal statistický úřad Slovenska.

Růst slovenské ekonomiky je téměř srovnatelný s růstem ekonomiky Číny. Ta vykazuje skoro dvanáctiprocentní růst, jehož struktura je ale odlišná od struktury růstu na Slovensku.

Vysoký růst ekonomiky se projevil i na růstu zaměstnanosti. Počet zaměstnaných se od dubna do června proti stejnému období loni zvýšil o dvě procenta na 2,16 milionu lidí. Sezonně upravená zaměstnanost vzrostla o 1,8 procenta.

Dnešní údaje statistického úřadu nezahrnují strukturu HDP. Podrobnější a zpřesněné údaje statistický úřad zveřejní začátkem září.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK