Slabší výstavba zpomalila růst HDP Německa na 0,3 pct

14.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 14. srpna (ČTK) - Pokles stavebních investic zpomalil hospodářský růst Německa. Zatímco v prvním čtvrtletí hrubý domácí produkt země vzrostl o polovinu procenta, ve druhém čtvrtletí se růst zbrzdil na 0,3 procenta. Spolkový statistický úřad oznámil, že jde o nejnižší míru růstu HDP od posledního čtvrtletí roku 2005. Výrazně ale rostly zahraniční obchod a výdaje do zařízení.

Čtyři desítky ekonomů v anketě agentury Reuters odhadovaly nárůst čtvrtletního německého HDP na 0,4 procenta. Analytici připomínají, že pokles výstavby byl běžnou korekcí po silných datech za první čtvrtletí. Předpovídají proto, že se ve druhé polovině roku růst opět zrychlí.

Meziroční růst německé ekonomiky se ve druhém čtvrtletí zpomalil na 2,5 procenta, když na začátku roku dosáhl 3,3 procenta. Analytici ho odhadovali na 2,7 procenta.

"Protože podnikatelská i spotřebitelská nálada zůstaly na zvýšené úrovni, růst německého HDP by měl znovu zrychlit," řekl ekonom banky Unicredit Alexander Koch. Podle něj ale není pravděpodobné, že by se v následujících čtvrtletích zopakovala silná jednoprocentní míra mezičtvrtletního růstu z minulého roku.

Celoroční růst největší ekonomiky v Evropě Koch odhaduje na 2,6 procenta bez přepočtu na stejný počet pracovních dnů. V roce 2006 se tento ukazatel zvýšil o 2,9 procenta.

Oslabení výstavby se ukázalo i v průzkumu agentury NTC Research mezi stavebními firmami. Aktivita podniků za tři měsíce do června podle ankety klesla. Většina firem ale očekává, že se poptávka v následujících měsících opět oživí, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK