Růst cen průmyslových výrobců v červenci zpomalil na 4,1 pct

14.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. srpna (ČTK) - Růst cen průmyslových výrobců v červenci meziročně zpomalil tempo na 4,1 procenta po červnovém růstu o 4,6 procenta. Oznámil to Český statistický úřad. Ceny zemědělských výrobců vzrostly o 11,3 procenta po červnových 9,1 procenta.

Meziměsíčně ceny průmyslových výrobců stouply o 0,2 procenta, což je letošní nejnižší tempo. Ceny zemědělských výrobců se proti předchozímu měsíci v úhrnu nezměnily. Ceny rostlinných výrobků klesly o 1,4 procenta, ceny živočišných výrobků vzrostly o 1,6 procenta v důsledku vyšších cen prasat.

Významně vzrostly především ceny základních kovů, hutních a kovodělných výrobků (o 7,7 procenta), elektřiny, plynu a vody (o 7,5 procenta) a potravinářských výrobků, nápojů a tabáku (o 3,2 procenta). Meziročně klesly pouze ceny dopravních prostředků, a to o 0,4 procenta.

Meziměsíční tempo růstu cen v průmyslu ovlivnily ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku růstem o 0,8 procenta; z toho nejvíce ceny mlékárenských výrobků, které stouply o tři procenta. Zřetelný vliv si zachovalo odvětví koksu a rafinérských ropných výrobků, a to i přes zpomalení tempa růstu na 1,1 procenta z 4,1 procenta v červnu. Nižší tempo zdražování statistici zaznamenali také u ostatních nekovových minerálních výrobků; významnějšího poklesu cen se dočkalo odvětví chemických výrobků a vláken.

U zemědělských výrobců se meziročně zvyšovaly především ceny rostlinných výrobků. Jejich růst o 23,7 procenta ovlivnily především o více než třetinu vyšší ceny obilovin. Dále se zvýšily ceny ovoce, olejnin a brambor. Klesly ceny zeleniny. Ceny živočišných výrobků se snížily o půl procenta, nižší byly ceny prasat a skotu; podražila drůbež a vejce.

Ceny stavebních prací vzrostly v červenci meziročně o 3,6 procenta, proti červnovým 3,7 procenta. Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví vzrostly o 6,8 procenta. Proti předchozímu měsíci ceny stavebních prací vzrostly o 0,3 procenta.

Ceny tržních služeb v podnikatelské sféře v úhrnu meziročně stouply o 0,8 procenta. Proti předchozímu měsíci v důsledku snížení cen podnikatelských služeb a služeb v oblasti nemovitostí a pronájmu klesly o 0,9 procenta.

V 27 zemích Evropské unie se podle údajů Eurostatu ceny průmyslových výrobců v červnu meziměsíčně zvýšily o 0,1 procenta po růstu o 0,2 procenta v květnu. V meziročním srovnání byly výrobní ceny v červnu vyšší o 2,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK