Růst maďarské ekonomiky byl nejnižší za 11 let

14.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 14. srpna (ČTK) - Růst hrubého domácího produktu Maďarska se ve druhém čtvrtletí zpomalil na 1,4 procenta ze 2,7 procenta za první tři měsíce roku. Jde o nejnižší čtvrtletní růst za 11 let, uvedl centrální statistický úřad Maďarska jako předběžný a neupravovaný údaj.

Výsledek byl výrazně nižší, než očekávali ekonomové. Podle průměru jejich předpovědí se mohl růst maďarské ekonomiky zpomalit na 2,65 procenta. Dodávají, že teprve třetí čtvrtletí ukáže dopad vládních opatření snižujících rozpočtový deficit. Vláda zvýšila daně a snížila cenové dotace.

Kurz forintu se po zveřejnění čísel o HDP mírně snížil, a to na 253,00 za euro; před zprávou byl na 252,70 forintu.

"Je to nejnižší čtvrtletní údaj od roku 1996, kdy růst v mnoha oblastech srazil dolů rozsáhlý program rozpočtových úspor," uvedla analytička Lehman Brothers Silja Seppingová. Podotkla, že údaj je zřejmě také výrazně nižší, než odhadovala maďarská centrální banka. Výsledkem by proto mohlo být ještě srpnové snížení úrokových sazeb.

Statistik úřadu Csák Ligeti připomněl, že se zhoršil výhled zemědělství. Zatímco v prvním čtvrtletí byla prognóza optimistická, nyní vypadá růst odvětví jako velmi nízký. Výrazný růst se podle Ligetiho neočekává ani v žádné oblasti služeb.

Podle kalendářně přepočtených údajů se ekonomika ve čtvrtletí meziročně zvýšila také o 1,4 procenta. Její růst se ale zpomalil na polovinu z 2,8 procenta za první tři měsíce roku.

Za celé první pololetí nepřepočtený meziroční růst klesl na 2,0 procenta. Ve stejném období loni dosáhl 4,2 procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK